1 651 katselua

Autokoulun opettajana -08

edit: 12.01.2014. linkkejä. 18.12.2015 ulkomuoto.

Aloitin kesäkuun puolivälissä 2008 opettamaan ajokorttia nuorimmalle tyttärelleni.     Sonnen Instagram.

No kolmisen kuukautta ajeltiin sateessa ja paisteessa ja sain kuin sainkin hänelle ajolisenssin taskuun.

Tottapuhuen aikaa meni vajaa pari kuukautta koska heinäkuussa emme ajaneet lomani vuoksi. Aika nopeasti koska muuallapäin maailmaa saavat opetella ajoa 2-4 vuotta ennen ajokoetta.

Ja jos olisimme aamusta iltaan ajaneet olisimme alle kuukaudessa kortin tyttärelle hakaisseet 🙂  Ohessa muutamia kuvia kun hän on lähdössä omalla autollaan.


1. Tottuneesti matkaan.

Silloin vuonna 2008 ei opetusluvan ja tyttärelleen tai muulle läheiselle ajo-opetuksen antaminen muistaakseni ollut kovin kallista lystiä. Kirjallisissa tenteissä jouduin käymään mutten muista sen hintaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Tyttäret lähdössä.

Sen ajan autooni 1.6 farkku Kadettiin asensin käytetyn opetuspolkimen. Auton katsastin opetuskäyttöön A-katsareiden luona jossa tutut miehet ihmettelivät juluman kokoista polkimen kiinnityspulttia, (ø 12 x 30 mm ) jolla olimme rintapellin läpi sen varmistaneet kiinni pojan kanssa.

Polliisilaitokselta haimme ajo-opetusluvan ja sitten lähdimme baanalle.

Ei opetusluvat maksaneet siihen aikaan eli runsaat 5 vuotta sitten kovin monta saturaista. Vaikka kaikki kulut ottaisi huomioon hinta oli huokea verrattuna 12.2013.

Bensat+2 vaiheen ’kesäinen liukaskelirata’ , arvioisin että alle 600 € saimme B-kortin itse opettaen silloin hankittua.

 

 

 

3. Oma hyvä autokin ja ekalla läpi katsastuksesta.

 Ajo-opetus muualla maailmassa

Ruotsissa 2013 opetusluvalla saa ajokortin 600 € lla ja autokoulusta hankittuna n. 1000 €.

Ajoharjoittelun Ruotsissa saa aloittaa 16 vuotiaana joten ajokokemusta ennen varsinaista kortin saamista on Swenski ajo-oppilaalla paljon enemmän kuin Suomalaisella 18 vuotiaana autokouluun menijällä joka parka kokematon yrittää kuukauden päästä läpäistä inssiajoa.

Ruotsissa on myös ajoneuvoluokka jolla 16 vuotiaat saa ajaa ja jonka nopeus on rajoitettu 30km/ (EPA-traktor) ja ajoneuvona on henkilöauto joka on huimasti turvallisempi kuin muovikuorinen mopoauto.

Suomessa liikenneministeri Kyllönen nosti viisauksissaan opetusluvan hinnan kolminkertaiseksi joka laki kuitenkin kumottiin.

Ministeri K lla meni yksi vuosi huomata että laki meni vituroilleen ja kaniviteeseen. Aika nopeaa reagointia . . .

Yhdysvalloissa kun 17 vuotias menee ajokorttitoimistoon hakemaan ajokorttiaan; vaatimukset luukulla olevalla noin samanikäisellä purkkaa jäyhävällä finninaamalla on että ’twenty baks’ eli 20 taalaa.

Sielläpäin tai muualla maailmalla ei voisi edes kuvitella että hän joka hakee korttiaan omalla autolla tai itse ajaen ei osaisi ajaa ! ? !

USA ssa ajokortin saa 14-17 vuotiaana, ajo-opetus alkaa 14-15 vuotiaana ja sisältyy monissa osavaltioissa heidän peruskoulutukseensa. Ajo-opetusaika on 6-9 kk eikä 1kk kuten Suomessa.
Suomalaisille kouluille taatusti suosittu aine olisi ajo-opetus, näin vinkiksi opetushallitukseen. Asiasta onkin virinnyt jo hieman keskustelua joka tosin ei ole johtanut vielä yhtään mihinkään.

Vaatimukset ajokortin suhteen muuallapäin maailmaa ovat ihan inhimilliset sekä loogiset sekä normaalisti tavoitettavissa eivätkä painotu räjähtävän äkkinäiseen; poikien pakko-asennekasvatukseen notteivat hurjastele näyttämismielessä ja tyttöjen osalta auton nippelitekniikan ja teknillisten vimpainten opettamiseen 30 päivässä kuten Suomessa on lailla säädetty.

Miksi tämä asenteen muutos / tekniikan oppimisen pitää tapahtua yhdessä kuukaudessa ja autokoulussa ?

Ajokortin saamiseen muuallapäin maailmaa on takeena se että osaa ajaa autolla ja hallitsee liikennesäännöt.
Väärällä asenteella ajavat joutuvat aika pitkäksi aikaa vankilaan Yhdysvalloissa, Suomessa yleensä hauturi hoitaa viimeisen matkan kun 1kk. ikäinen ajokokemus ja saman ikäinen ajokortti kuumottaa liikaa plakkarissa.

Meillä koto Suomessa ajokortti asiasta on tehty paperisodaltaan meleko vaativa sekä kustannuksiltaan kallis operaatio.

Asennepuolesta on nostettu aivan helevetinmoinen rumba ja mystinen sekä äärimmäisen kallisarvoinen asia korttia hankkivalle. Kyllä väärällä asenteella ajavat karsiutuvat liikennevirrasta omilla toimillaankin ns luonnollisen karsinnan kautta. Se on hieman raakanoloinen ja jäljelle jääneille omaisille kovin ikävä muistutus liian suurista luuloista ajotaidostaan kolarissa kuolleelle hurjapäälle . . .

Ei ole ajateltu kuten muuallapäin maailmaa yleensä tapana on että annettaisiin 16 vuotiaille autonavaimet ja sanottaisiin että meneppäs nyt opettelemaan autolla ajoa kun sinun pitää kahden vuoden päästä hakea se ajokorttisikin.

Edit 20.10.2015.

Näyttää että jotakin heräämistä lintukotolassamme maailman menoon on tapahtumassa koska tällainen uutinen oli kauppalehdessä:

Trafin liikennejohtaja esittää pohdittavaksi, voisiko harjoitteluajokortin myöntää jo 16-vuotiaille.

70 luvulla me pojanviikarit tapasimme aloittaa autolla ajamisen siinä 11-13 ikäisenä ja salaa vanhemmiltaan tietysti mutta heistä/meistä kehkeytyi kyllä aivan laadullisia kuskeja ilman asennevammoja.
Tunnustan että aloitin oman autoiluni jotakuinkin 13-14 vuotiaana. Yöllä salaa Datsun Bluebirdiä lykkäsin kodon alamäkeen ja mäen alaosassa 2-pykälä päälle, kytkin ylös ja menoksi. Naisiin. Tyttö oli kanssani saman ikäinen joten monia lakeja on tullut jo siihen aikaan rikottua 😉 

Nykyään 16 vuotiaat kokemattomat ja liikennesilmättömät kuskit saavat ajaa meillä Suomessa hengenvaarallisilla muovikuorisilla mopoautoilla.

Se on heille sallittua mutta lainsäädäntö kieltää heitä ajamasta kolaritesteissä 5 pistettä saaneilla hyvillä autoilla.

En taatusti olisi tohtinut ottaa muovisista osista tehtyä autoa alleni öisin 70 luvun alussa kun salaa harjoittelin ajoa.
Turvallisempi harjoitteluauto oli jaappanin raudasta tehty ”luupää”.

Edit. 25.10.2015

Suomen Autokoululiitto suhtautuu erittäin kriittisesti Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ehdottamaan uudistukseen, jonka jälkeen jo 16-vuotias saisi ajaa itsenäisesti autoa.

– En voi käsittää tätä ehdotusta. Tässä ei ole todellakaan menty turvallisuuskärki edellä, sanoo Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi.

Hän lisää, ettei Trafin ehdottaman kaltaista mallia ole käytössä missään EU-maassa.

Jos Trafin pohdiskelema uudistus saa kaikupohjaa lainsäätäjältä, 16-vuotias voisi päästä rattiin harjoitusluvalla, jota edeltäisi kirjallinen koe. Trafin liikennejohtaja Marko Sillanpää perustelee ajatusta nuorten liikkumistarpeilla, joihin julkinen liikenne ei aina voi vastata.

–  Itsenäinen ajo sallittaisiin tietyin ehdoin ja rajoituksin. Esimerkiksi harjoittelulupa ei sallisi kaverien kyyditsemistä ja huviajelua viikonloppuisin. Autoon voitaisiin asentaa myös ajotavan seurantalaite, joka kertoisi ajonopeuksista ja vaaratilanteista, hän kuvaa reunaehtoja.

Se vaatisi myös valvojan, joko vanhemman tai autokoulun opettajan. Lisäksi voitaisiin asettaa 80-tuntikilometrin nopeusrajoitus ja valkoinen kolmio, kuten nytkin on opetusautoissa.

Uudistus aikaistaisi käytännössä vuodella auton rattiin tarttumista. Nyt autokoulun tai opetusluvalla ajon voi aloittaa 17-vuotiaana. Erona olisi vain se, että opettaja ei istuisi koko ajan vierellä, ja nuori saisi rajoituksin ajaa kuin ajokortin omistaja.

Mihin sitten enää tarvittaisiin autokoulun kymmeniä opetustunteja, jos nuori on ehtinyt pari vuotta ennen 18 vuoden ajokortti-ikää ajaa kenties tuhansia kilometrejä?

–  Toinen asia tässä on autokouluopetuksen uudistaminen. Pakollisia opetustunteja ei enää olisi niin paljon, vaan opetusta annettaisiin oppilaan tarpeiden mukaan, Sillanpää hahmottelee.

”Uusi ryhmä liikenteessä kuolleita nuoria”

Autokoululiiton Jarmo Jokilampi korostaa, että nuorten liikennekuolemia ja vakavia loukkaantumisia on saatu estettyä jo pienillä koulutuksen lisäyksillä. Opetustuntien vähentämistä hän ei hyväksyisi.

– Tämä esitys toisi toteutuessaan uuden ryhmän liikenteessä kuolleita nuoria, se on päivän selvää, hän sanoo.

Trafin hahmotteluihin suhtaudutaan varauksellisesti myös Liikenneturvassa. Toisaalta ei ole vielä esitystä, miten muutos tapahtuisi ja mitä se merkitsisi.

– Riskin kannalta en näe sitä myönteisenä asiana. Ihminen kehittyy 16:n ja 18 ikävuoden välillä. Nuoruuteen liittyen on paljon riskinottoa, arvioi Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen.

TS–STT–REINO PASANEN, ILKKA TOIKKANEN

Arvasin että autokoululiitto älähtää trafin suunnitelmille.
Asia nyt on kuitenkin niin että mopoautot ovat turvattomampia kuin oikeat henkilöautot joten kuolonkolarien määrä tulee vähenemään.

Ajokortin hinnat Euroopassa
 
 
Edit. 02.07.2018
Nyt alkaa kuulua jo normaaleja ajatuksia päättäjiltä ja jopa hyviä uutisia ajokortin saamisesta ja autonajon opettamisesta. Nyt autolla ajoa saa opetella 3 vuotta ja opetuslupaa hakevalla on pitänyt olla opetettavan luokan ajokortti vähintään 5 vuotta. Henkilöauton ajokortin kohdalla opetusluvalla ajokorttia hankkivan tulee käydä 8 tunnin riskikoulutus sekä tarvittaessa myös ensimmäisen ajokortin suorittajan 4 tunnin pakollinen teoriakoulutus.
 
Kaleva lehti uutisoi tänään:
 

Ajokorttiuudistus muuttaa melkoisesti myös opetuslupaopetuksen perussääntöjä.

Opetuslupaopettajan teoriakoe poistuu kokonaan. Opetusajoneuvoon vaaditaan edelleen opettajan jarrupoljin, mutta sitä ei enää tarvitse muutoskatsastaa.

Opetusluvalla saa heinäkuun alun jälkeen opettaa 16-vuotiasta. Toistaiseksi alaikäraja on ollut 17 vuotta. Opettajalta on vaadittu kolmen vuoden ajokokemus ja ikää 25 vuotta.

Jatkossa opetuslupaa hakevalla on pitänyt olla opetettavan luokan ajokortti vähintään viisi vuotta. Opettajan vähimmäisikää ei määritellä.