Deprecated: get_settings on kehotettu välttämään versiosta 2.1.0 asti! Käytä sen sijaan get_option(). in /home/sivustot/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5323

Deprecated: get_settings on kehotettu välttämään versiosta 2.1.0 asti! Käytä sen sijaan get_option(). in /home/sivustot/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5323

Deprecated: get_settings on kehotettu välttämään versiosta 2.1.0 asti! Käytä sen sijaan get_option(). in /home/sivustot/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5323

Deprecated: get_settings on kehotettu välttämään versiosta 2.1.0 asti! Käytä sen sijaan get_option(). in /home/sivustot/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5323
1 184 katselua

Talousohjeita Nuorille Perheille

Alkuperäinen kirjoitusaika 08.12.2010 23:03 josta tehty 26.10.2015 oma sivu.

1. Mitä vikaa on pienessä asunto / autolainassa ?

Suurin virhe monessa nuoressa perheessä on liian suuren lainataakan ottaminen. Miksi kahden hengen taloudella pitää olla ensiasuntona kaksikerroksinen rinnetalo, jonka pinta-ala on esim 250 neliötä ja huonemäärä 7-12 ? Kuitenkin pariskunta mahtuisi hyvin asumaan vuokrakaksiossa.

Tilanteeseen ajaudutaan yleensä jo heti avioliiton alkuaikoina ja sen jälkeen velkataakan alta on vaikea pyristellä pois. Asuntolaina ei saisi syödä yli 28 prosenttia perheen bruttotuloista eivätkä kaikki lainat yhteensä yli 40 prosenttia bruttotuloista.

Auton ostaminen lainarahalla on aina ongelmallista. Kyse on investoinnista kohteeseen, jonka arvo laskee, eli sijoitus on erittäin huono. Harvalla nuorella perheellä on kuitenkaan muuta mahdollisuutta.
Ajakaa autolla mahdollisimman pitkään sen jälkeen, kun laina on tullut maksettua. Hyvä Saksalainen tai Japanilainen auto kestää yli 10v. Auton kustannukset ovat tuolloin pienet, ja perhe pystyy säästämään uutta autoa varten. Harkitkaa käytettyä autoa, markkinat ovat ostajan, opetelkaa tekemään huollot ja korjaukset itse. 🙂 

2. Rahat vain katoavat jonnekin

Toiseksi yleisin virhe nuorissa perheissä on huono budjetointi. Perheet yleensä aliarvioivat menonsa 20 prosenttia todellisuutta pienemmiksi. Tämän takia perheet kuluttavat ensin ja kuvittelevat säästävänsä mitä lopulta jää yli. Ongelmana on, että tällä tavoin säästöön ei jää yleensä mitään.

Laskekaa myös säästöt mukaan budjettiin eli laskekaa ensin kaikki tarvittavat menot yhteen – mukaan lukien säästöön laitettavat rahat –  ja käyttäkää vain tämän jälkeen yli jäävät rahat. Tämä on monelle nuorelle perheelle silmät avaava kokemus, sillä fiksuillakin ihmisillä tuntuu olevan reikä lompakon pohjalla. Rahat vain valuvat jonnekin.

3. Eläkkeeseen on aikaa ikuisuus

Eläkevuosia varten ei voi ruveta säästämään liian aikaisin, vaikka useimpien nuorten perheiden mielestä eläkettä ei tarvitse ajatella vielä pitkään aikaan. Useimmat keskittyvät vain lähitulevaisuuden tavoitteisiin kuten esimerkiksi uutta autoa tai asuntoa varten säästämiseen. Mitä myöhemmin eläkesäästämisen aloittaa, sitä isomman osan tuloista säästöt myöhemmin lohkaisevat.

4. Kuka tarvitsee vakuutusta ?

Monet nuoret perheet ovat alivakuutettuja. Suurin virhe on, että perheet saattavat ottaa kalliinkin henkivakuutuksen, jonka korvaussumma on kuitenkin liian pieni. Peukalosäännön mukaan henkivakuutuksen korvaussumman pitäisi olla kymmenkertainen perheen vuosituloon verrattuna.

Yleinen virhe on myös ottaa vakuutus, jonka tarjoama korvaus työkyvyttömyydestä jää liian pieneksi. Vaikka useimmat saavatkin korvausta myös työnantajaltaan, niin muista, että perheen voi olla vaikea tulla toimeen tulojen jäädessä 60 prosenttiin normaaleista tuloista. Vakuutuksesta tarvitaan lisäturvaa.

5. Mikä ihmeen paha päivä ?

Tästä on puhuttu paljon, mutta silti useimmat mokaavat tässä. Kyse on pahan päivän vararahastosta. Pahan päivän varan pitäisi olla vähintään 3–6 kuukauden palkan suuruinen. Nuorissa perheissä tämä tuntuu usein mahdottomalta tavoitteelta, kun maksettavana on asunto- ja autolainat. Siitä huolimatta pahan päivän rahastoa kannattaa yrittää kartuttaa – edes sen verran kuin pystyy.

6. Jos mahdollista tehkää useampaa työtä ennen lapsien syntymistä

Nuorena ja hyväkuntoisena jaksaa tehdä pidempääkin päivää ja jos mahdollista niin edes toinen puolisoista voi tehdä useampaa työtä yhtäaikaa.

Harkitkaa oman yrityksen perustamista, työmäärä on huima eikä käteenjäävä palkka/tunti ainakaan aluksi ole huimaava mutta se myös avaa silmiä sekä opettaa mm verotietoja sekä antaa kädentaitoja joita tulevaisuudessa kyllä arvostetaan. Yksi hyvä puoli on myös se että kunto nousee sekä se ettei oikein pitkien työpäivien jälkeen jaksa lähteä shoppailemaan joten rahaa säästyy.

Lähteet: Smart Money Stewart Welch, Marilyn Steinmetz ja Pekka Herala

Editointi 26.10.2015 iltalehden uutisen johdosta:

 

70 neliön omakotitaloista tuli trendi: ”Vähempikin riittää”
Entistä pienemmät omakotitalot kiinnostavat yhä useampia.
Nyt kaupan on jopa 70 neliön kokoisia, uusia omakotitaloja.

Omakotitalo on suomalaisen unelma. Taloudellisesti epävarmoina aikoina ei kuitenkaan ole varaa hulppeisiin, monen sadan neliön taloihin, vaan nyt hankitaan pienempiä taloja.

– Tämä on kasvava trendi. Sadan neliön suuruiset ja sitä pienemmät omakotitalot kiinnostavat, sanoo toimitusjohtaja Veli Pouttu Pohjanmaan Kiinteistökaupasta.
Saman ilmiön on huomannut myös Kastelli-talot Oy:n liiketoimintajohtaja Jukka Vaaramo.

Muitakin syitä

Poutun ja Vaaramon mukaan ilmiössä ei ole kyse ainostaan taloudellisesta tilanteesta, vaan myös siitä, että perhekoot ovat pienentyneet ja yksinasuvien määrä on kasvanut.

– Yksi kohderyhmä on myös keski-ikäiset pariskunnat, jonka lapset ovat jo muuttaneet kotoa. He haluvat hankkia pienemmän talon, jossa on vähemmän siivottavaa. Samalla halutaan pienempi tontti, jolloin on myös vähemmän pihaa hoidettavana, Vaaramo sanoo.

Kun kaupungeissa lohkotaan isoja tontteja, pieni talo nousee kätevästi pienellekin tontille. Maaseudulla pieniä taloja rakennetaan Vaaramon mukaan usein samaan pihapiiriin vanhan talon kanssa.

– Pienemmässä talossa voi asua ensin nuori perhe, ja myöhemmin siihen voivat muuttaa mummu ja vaari.

Vähempikin riittää.

Veli Poutun mukaan energiatehokkuus on uusien talojen valtti. Asumiskustannukset voivat jäädä todella pieniksi.

– Meillä Seinäjoella oli esimerkiksi juuri myynnissä tällainen 70 neliön suuruinen matalaenergiatalo, joka on rakennettu lämpimässä hallissa ja tuotu paikoilleen. Talo kokonaisena ja tilava terassi erikseen.

Vaikka neliöitä on vähän, talossa on kuitenkin kaikki tarvittava. On olohuone, keittiö, kaksi makuuhuonetta, kodinhoitohuone, pesuhuone ja sauna. Takapihalla on lisäksi iso terassi, ja pihalla on varasto ja autokatos. Hinta vastaa rivitalokolmion hintaa.

– Yhä useampi on alkanut ajatella, että vähempikin riittää.

Lähde: HILKKA TIENHAARA
hilkka.tienhaara@ilmedia.fi

No hyvä kun järki alkaa voittaa näissä perus eli asumisasioissakin. Se on aivan turhaa rasittaa itseään 200m2 asunnon ja 1,8 miljoonan eeron velkataakalla vain sen vuoksi että naapureilla on samanlaiset talot.

Lapseton tai kolmenkin lapsen perhe mahtuu asumaan alle 100m2 talossa.

1 ihminen vie seisoessaan n. 0,08-0,09m2 tilaa, istuessaan max. 0,3 m2 icon_lovin ja makuullaan sängyn verran (max 1,6m2 ja parisänky n 3m2) joten uskokaa tai älkää 70-100 m2 riittää suurellekkin perheelle. Ainakin ennen riitti 💡 

 

Joni Kivistö:

Alkuperäinen kirjoitettu 7.6.2011 klo 14:30

Monilla tuntuu tosiaan olevan ongelmana että ei seurata rahankäyttöä. Itselläni on tapana ottaa kaupan jälkeen kuitit talteen, ja jos huomaa jonain kuuna että rahaa on kulunut liikaa, voi nopealla laskulla selvittää mikä rahat söi.

 

Pekka:

Sekä vähin mitä voit tehdä on seurata tilien saldoja reaaliajassa.

Päässälaskutaito on muuten hyvä olla mukana joka isommassa ostoksessa:

Saldo – ostos = Jäljellejäävä, jolla ON pärjättävä loppukuu.

 


Deprecated: link_pages on kehotettu välttämään versiosta 2.1.0 asti! Käytä sen sijaan wp_link_pages(). in /home/sivustot/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 5323