292 katselua

Aivoista katoaa ikääntyessä vain tarpeettomia hermosoluja

Helsingin Sanomat 7.10.2011 13:31

otteita artikkelista ..

Jokainen voi itse tehdä paljon aivojensa hyväksi panemalla ne ponnistelemaan. Esimerkiksi television katselu ei aiheuta hermoverkoissa minkäänlaista vipinää.

”Sen sijaan kaikki, mikä vaatii valppautta tai hieman älyllistä ponnistelua, saavat aivojen rattaat pyörimään”, sanoo Sulkava. Japanilaistutkimuksen mukaan jo laitoksessa asuneiden muistisairaiden taidot ovat harjoittelun avulla palautuneet niin, että osa heistä saattoi palata takaisin kotiin.

Tehokasta aivojumppaa ovat päässälasku, sudokujen ratkominen ja tavallinen lasten muistipeli. Muistia voi testata numerosarjojen muistitestillä. Yleensä kertakatsomisen jälkeen pystyy luettelemaan oikein 5-7 numeroa, mutta jo kuukaudessa tavallinenkin ihminen harjaantuu toistamaan 15 numeroa, sanoo Raimo Sulkava.

Lukeminen aktivoi aivoja ja erityisen tehokasta on ääneen lukeminen. Vaikutus voi olla sama kuin laulamisella, jonka on todettu suojaavan muistisairauksilta. Pelkästään mielimusiikin kuuntelu lisää aivojen muovautuvuutta.

Kaikki liikunta ylläpitää aivojen kuntoa. Paritanssia pidetään täydellisenä harrastuksena, koska siinä yhdistyvät liikunta, musiikki ja seura. Askelkuvioiden seuraaminen vaatii myös valppautta. Samalla tavalla monia eri aisteja ja aivojen osia hivelevää liikuntaa ovat marjastus ja sienestys.

Mitä enemmän ikää karttuu, sitä tärkeämpää on terveellinen ravinto. Yli 75-vuotiaalla normaali paino tai lievä ylipaino suojaa muistisairauksilta, kun taas alipaino ja laihtuminen ovat tuhoisia, varoittaa Raimo Sulkava.

Paljon energiaa ja proteiineja saa kalasta, pähkinöistä, kasviöljystä, maitotuotteista ja vaaleasta lihasta. Kasvikset ovat terveellisiä, mutta yksin niillä ei tule toimeen.

Jos ruoka ei maita, kannattaa syödä mieliruokia pieninä annoksina, mutta usein.

Harhakäsitys, että aikuisen aivot lakkaisivat muovautumasta, perustuu professori Jari Karhun mukaan vanhentuneeseen tutkimustietoon. Aivot voivat säilyä notkeina läpi koko elämän. Oppimista estää vain väärä luulo, ettei enää opi.

Aivoja kannattaa kuitenkin suojata jo etukäteen. Tuhoisaa aivoille on jatkuva stressi. Stressaantuneet aivot eivät pysty yhdistelemään asioita luovalla tavalla, vaan ajatus kulkee luutuneen kaavan mukaan. Tuhoisaa on myös piiskata ihmisiä liian nuorina yhteen ainoaan uraan.

 

”Kohtele minua hyvin,
sitten kun en enää muista nimeäni.
Sitten kun tämä päivä on sekoittunut eiliseen.
Sitten kun aikuiset lapseni ovat kasvaneet muistoissani pieniksi jälleen,
sitten kun en enää ole tuottava yksilö,
kohdelkaa minua silloinkin ihmisenä.
Välittäkää minusta,
antakaa rakkautta,
koskettakaa hellästi.
Kello hidastaa,
eräänä päivänä se pysähtyy kokonaan,
mutta siihen on vielä aikaa.
Antakaa minulle arvokas vanhuus.”

– Tuntematon –

Iloa päiväänne ja halauksia! ♥

Vastaa viestiin