215 katselua

Toista oli ennen

Lisäilen vertailukohtia sitä mukaa kuin mieleeni juolahtaa. Mukana paljon omakohtaisia muistoja. Update 29.9.2021

Murre on pohojalaasta mutta tiettyjä sanoja en kääntänyt pohojanmaan murteelle lukemisen selkeyden vuoksi.

Elämä oli heleppua tai ainakin erillaasta:

Ennen emme edes tiänny notta voi olla olemas ressiä, raumaa, väärinymmärrettyjä kersoja, nuarisorikollisuutta, saasteeta, sivaria, luannonsuojelijoota, rötösherroja, kasinopeluria, rattijuappoja, juppia, kuntojumppia tai saleja.
Oli vaan kunnon ihimisiä, mukavia tyttöjä, huanoja naisia, hampparia, omenavarkahia, roistoja, pontikankeittäjiä ja raskas työ.

Ei ollu lapsilisiä, kansaneläkkehiä, tukiaasia, asumislisiä, tukilisän lisäosia.
Oli vaan oma apu, naapurisopu, syytinki ja vaivaastaloo.

Ei ollu karenssia koronasta tai työstä, etätyötä, osittain varhennettua vanhuuseläkettä,  kelan rahaa eikä sosiaalitukia.
Oli vaan kolomen vuoren pakkoeristykset tupekeliparantolassa, ojankaivuu puuvarsilapiolla, vanhaankoti ja kerijuu.

Ei ollu tulopolitiikkaa eikä jumiutunehia tulo-neuvotteluja. Palakan sai, jos viittii teherä töitä ja jos soli isännän tai virman pomon miälestä maksamisen arvoosta.

Markan tuntipalkalla minäkin aloitin naapurin renkinä.
Silloon kokeelin ensimmäistä kertaa tulopoliittisia neuvottelu taitojani jotka ei näköjään viälä olleet hääviset.

Kerroin isännälle kuukauren puita pienittyäni ja aitoja korjattuani 13 vuotiaana notta velipoijalle joka on Sakulonilla töis maksetahan 15 markkaa päivässä vaikka on mua vuatta nuoree. Pyysin että saisin 10 markkaa päivässä.
Istuimme tuvan ulkoportailla mutta isäntä lueskeli ruoan päälle vaan ilakka-lehteä eikä sanonut mitään ainakaan varttituntiin.

Hermostuin kun oli niin pitkä puhumattomuuren aika. Ymmärsin kyllä että olin ottanut vaikean aiheen puheeksi.
Päätin vielä ottaa viimeisen oljenkorren valtiksi, oikeastaan minusta tuntui että kun tämän valttikortin lyön pöytään niin isäntä heltyy heti ja maksaa 2 markan päiväpalkka korotuksen.

Sanoin isännälle että olisi kivaa jos pääsisin lentäjien juhannusvalvojaisiin ihmettelemään lentokoneita ja katselemaan ihmisiä.

Meni taas varttitunti ja aloin nouseskelemaan ja kävelinkin jo puulatoa kohti jossa talon ainut poika oli ampunut edellisenä kesänä itsensä. Isäntä nousi, kääntyi tuvanovea kohti ja kertoi että huomenna ei tarvitse enään tulla.
Huonosti meni ensimmäinen tulopoliittinen paikallistason neuvotteluni ja loppupäivän pilkoin kirveellä riskuja itku kurkussa. 🙄

Myöhemmin toimin mm. työpaikkani pääluottamusmiehenä 15 vuotta sekä erilaisissa lautakunnissa joten neuvottelutaitoni tänä päivänä ovat jo paremmat.

Ei tosiaankaan ostettu lämmityspuita pahvilaatikoittain saran tai kaharensaran euron mottihinnalla huoltoaseman tuulikaapista ledivalojen valaistessa tai sääretty kauko lattialämmitystä seinällä olevasta termostaatin kruuvista.
Saatikka raaskitty kallihilla sähööllä harvoja tupia lämmittää. Sähköä käytettiin pimeinä talavi iltoina hehkulampulla valaasuhun, läpi pöläjävällä huuverilla imurointihin, putkirarion kuunteluhun ja myöhemmin mustavalako putki televiision katteluhun.

Ei ollu maalla tai kaupungis kaukolämpyä, klapikoneeta, hytrauli-halakasiaa, pellettilämmitystä tai ruuvia joka niitä kulietti kattilahan, ylä tai alapalokattiloita joissa myös sähkövastus, 3 kuution varaajia, maa tai ilamalämpö pumppuja eikä aurinkopaneeleita.
Oli piäni mettänpala, hevoonen, reki ja riski miäs lumihanges puisen pokasahan ja kirvehen kanssa aamusta sahaamas puita ja kantamas rekehen. Sillä lailla koni ja miäs sai liikunta, lämmityksen ja hyvän kunnon sekä miälen kaupan päälle.

Pimeässä puularossa kymmenvuatiaat poijat pokasahalla katko riskuja ja kanto tupahan notta puuhellalla saatiin eres keittiön vesijohorot sulaksi. Salia lämmitettihin pystymuurihin liitetyllä ölijykamiinalla ja siihen haettihin ölijykannulla kerran illassa 200 litran tynnöristä hanasta loruuttamalla verotonta polttoainesta elikkä polttoölijyä. Alle 15 vuatiahan oli jo nostettava tynnöri pukille, muttei se ainakaan mulle liikaa painanu kun osas tekniikan. Lankusta kalteva silta pukille ja avot.

 

Ei pantu potuliinia huulihin tai perseehin, ei näkyny kylän raitilla potkukelekkaalemass turpohuulia -> ->

Turbohuuli

 

Eipä näkyny vesikelekan kahvoissa liian isoperseesiä tai rintaimplanttien käyttäjiä jumalan onneksi -> ->

Rintaimplantit

ei ollu bodareita, me ei käyttäny istukkahormonia, anabolisia steroideja tai testosteronia,
ei ennen ollu ihmisnukkeja, nukkeihmisiä, nimen, sukupolven tai sukupualen vaihroksiakaan.
Teherasropotiista, nano saatikka rikitaalitekniikoista, koodaamisesta tai nettisivujen teosta en 60 luvulla osannu eres uneksia.

Paras keino rumihin vammoihin oli aina amputaatio, hengen vaivoohin jos ei nuhtelu riittäny niin; tuppiremmi ja selekäsauna, jos ei auttanu niin törnävälle lukkujen taa pois silimistä.

Jos et siälläkään lakannu häiriköömästä niin piikki vasemman silämän vierestä aivoohin niin rauhoottui pahinkin pukari
( Lobotomia 1970 luvulle asti ). -> ->

Lobotomia

 
Korvakipuhun puhalsi äiree tupakansavua korvaan, lunssahan juatiin mustaa viinimaria mehua, pääkipuhun ja porotukseen otettiin jotoreksia ja hotapulveria.

 

Soran aikana ja sen jälkeenkin äijät sai voimaa ja virtaa Pervitiinistä kuten kilvanhiihtelijätkin 60- luvulle asti..

Pervitin

Närästykseen juatiin samariinia. Akat imetti läpit ja kovimmat tyämiehet teki raskaimmat työt.

70 luvulla teki komian tasakattoosen 100 neliön omakotitalon 70000 markalla jonka lyhennykset hoiteli inflaatio ja koroot isäntä. Kersoja oli 2 tai nelijä ja akka. Koulutusta ei välttämättä ollu niin palio ku tyäintoa. Vakituusta tyämaata sait aika heleposti. Eipä löytyny verkkopankkeja, roijalaasia, viiruksia ja attakkeja sun tiliilles kun ei oltu keksittynä eikä olemas. Pankkikiriastas näit senviikkoosen ja päivääsen salron joka ei tahtonu olla suuren suuri.
Asuntolainan saanti oli kiven alla ja korot aika suuret.
Tänä päivänä et saa kaupungista hääviä tonttia 100000 eurolla, 250 neliön tupa siihen kaharelle ihimiselle milijoonan ja vakituista tyätä ei oo olemaskaan. Inflaatiota ei oo kuten ei oo pankkitilille korkoakaan. Nuaret haluaa hyvän koulutuksen joka ei takaa työtä. Lainaa tuputetaan joka tuutista ja netti pullollaan huijareita jotka kärkkyy rahojas.

Ei ollu saran tonnin sähköautoja paitsi ensimmäänen vuanna 1835 joka sitten maaöljyn löytymisen jäläkehen hyliättihin huonona.
Eipä ajeltu hypridiautolla, vetykaasuautolla, sähköpyärillä, sähkömopolla, sähköpotkulauralla, tasapainolauralla.
Ei me silloon aikoonaan eres tiänny tulevaksi pikkuusen vuoren korkuisia tuulimyllyjä jauhamassa ihimisille ja kaikenmaailamn sähkövempeleillen säähköä ja latausta.

Sähköstä me ja minä ainakin tiesimme aika palionkin muttei sitä että myrkyllisistä mineraaleista saataisiin tehtyä semmosen liittium-ioni akku. Se tieto ja taito tuli myöhemmin joskus 2000 luvulla . . .

Ei ollu Olokiluato kolomosen tapaasia yrinvoimaloitakaan joita on rakennettu kauemman kuin epyktin pyramiitejä.
Oli vaan häkäpönttöautoja, riisseli ja pensa-autoja. Polokuautoja tenavillen, polokuhintaasia autoja koko väellen kuten mosse, polokupyäriä, mopoja, jokirannas vehenämylly ja naapurin ökytaloos vettä nostava tuulimylly.
Sähkyä tehtiin vesiturpiinilla pienistäkin putouksista. Kivihiiltä polttamalla tehtiin myös sähkyä ja se riitti kaikille. Nykyysin tuarahan valtaosa sähööstä ulukomailta kun kulutus on kova ja oma tuotanto ei riitä.

Ei ollu samppoota, hiustenhoitoaineeta, keeliä, silimänympärysvoiretta, ei pikkuhousunsuojia eikä EMPUA.
Oli vaan sauna, mäntysoopa, pihahyysikkä, Ilakka ja Vaasa joilla hyvä pyhkäästä.

Ei ollu jääkaappia, pakastinta, sähkövatkaanta, yleiskonetta, mikrua, rilliä, leipäkonetta, ropotti-imuria eikä pitsakulietuksia, ei ollu keksittynä Uberia, pimeetä tai valoosia takseja. Eipä ennen lomalle halajavalle ollu olemas Airbnbtä tai etuoveakaan.
Oli nurkkakaappi, takka ja joillakin puuhella, varpuvispilä, puumäntä, oli myäs äireen jauhopeukalo ja tottavieköön hyvä ruaka jolla jaksoo. Riskuluuralla lakaastihin. Talavisin kuliettihin potkukelekalla ja hiihtäen, kesääsin apostolinkyyrillä ja polokupyärällä, piremmät matkat mentihin linjapiilillä tai junalla. Jos ennen lomamökkiin halusit niin ota ja rakenna itselles kuten tein. . .

Ei ollu TV:tä, tereoota, vireoota, internettiä, pelikonsolia, korvaläppäkuulokkeita, luutuut korvanappeja jotka pääs nuaret kuurona kävelöö linia-autojen ja rekkojen alle.
Ei ollu eres tereo ularario lähetyksiä ennen vuotta 1965.
Oli kyläpelimannit, soittokunta, nuarisoseuran sekakuaro ja näytelmäpiiri, koulunkirjasto ja Jaappanin lähetysompeluseura.
Ja sitten kun musiikkia halusit kuunnella niin lauloot ihan itte.

Ei ollu somea, tiktokkia, somevartaloita, watsappia, somepaineita, veispuukkia, outoja somehaasteita, instakrammia, tai muuta sosiaalista meriaa tai selfiekuolemia kun putuavat ittiään kuvates jyrkänteeltä.
Tiaronvälityksestä piti hualen Ilakka ja Vaasa, Maaseurun Tulevaasuus, puskarario ja juaruämmät. Valokuvahan mentiin parahat päällä kylän arvostetulle valokuvaajalle eikä naristu kallista hintaa. Tosin ei ollu putuamisen vaaraakaan niinko nykyään.

Ei ollu sukkahousuja, pikiniä, tankoja, tekokuituja, superloonipariaa, ei moottori eikä vesisänkyä.
Oli vaan risaanen pässinpökkimä, pussihousut, laamapaita, flanellipakka, päästä tai sivustaverettävä sänky ja olokiparia.

Ei ollu kuntasuunnittelua tai rakennuskaavaa,ei ympäristölautakuntaa, johtoryhmää, ei maakuntaliittua. Tehtihin vain niinkun hyvä on.

Eikä ollu peruskoulua, keskiasteen kouluutusta, koulutustakuuta, opinto-ohojaajaa, ei virikkeellistä päivähoiron ohojaajaa.

Oli vaan kunniootettu kansakoulunopettaja (kansankynttilä). Rippikoulu ja jollakin hyväosaasella keskikoulu. Jos jonku vaimonpuali kävi töis korin ulukopualella niin silloon mumma tai paappa hoiti kersoja.

Nykyysin ei kersaanvahti asu saman katon alla vaan 1-vuatiaita tenavia kiikutetahan erityispäiväkotihin kuureksi tai ennen kukonlaulua kymmenien kilometrien päähän korkiakoulutuksen saanehen maisterin hoirettavaksi.

Ja vuarotöiren päätyttyä äijä viä 1-vuatiahan saamaan musiikkiperakokiaa musiikkileikkikouluhun turpotiisselillänsä tai katumaasturillansa.
Liikaa raijatahan turhiin paikkoihin ihimisentainta kun ei se pysty vastahankaan panna.

Ei ollu A-klinikkaa, miälenterveystoimistua, päihrehualtua, alakohoolin väärinkäyttyä, huumekoiraa, tyärajootteesia.
Oli vaan juappoja, tuurijuappoja, kylähulluja, Törnävälle viätyjä ja laiskoja sanottihin laiskooksi ja neekeriä neekeriksi.

Ei ollu avoliittoja, homoja, lespoja.
Oli vaan rakkausavioliittoja, pakkonaimisia, susiparia, äpäräkersoja.
Poikkiavat pantihin sakilla järiestyksehen. Notta kyllä ennen oli helappua.

Ei ollu pyrokratiaa, reaalikorkua, heliporia, optioota, osinkoja, roskapankkia, emua.
Oli vaan Härmänseurun kansanterveystyän kuntainliiton liittohallituksen varapuheenjohtaja, kunnanlääkäri, vuareosaston apulaasosastonhoitaja ja Etelä-Pohojanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän liittohallituksen nimittämä johtajalääkärin virka.

Ei ollu verisuanitautia, tukielinsairauksia, sykosomaattista oireyhtymää, rementtiaa, koronaa,  ylipainua, alipainua, kuntosalivammoja, immuunipuolustustauteja eikä laktoosi-intoleranssia.
Oli vaan savipuolta ja variksensaappahia, keuhkotautia, sotavammoja, lavantautia, espanjantautia, ruttoa ja paiseita. Piiri ja lääni, terveyssisar ja Fossin Sanna.

Ei silloon jääty kitumahan, kualtihin pois joko tapaturmaasesti, maha-, rinta-, päätauthin tai vanhuutehen.

Ei ollu syntyvyyren säännöstelyä, pilleriä, potenssilääkkehiä, kiarukoota, konroomia, sterilioontia, synnytyslaitosta eikä miähiä synnyttämäs.
Kersat oli vahinkoja, joita sanottihin Herran lahajooksi. Niitä tuli yks jokavuasi, parahana kaks.

Ei ollu murkkuikää, omituusesti käyttäätyviä ja pukevia nuaria tai vanahoja, jos ei osattu käyttäätyä kunnolla, annethin selekähän niin kauan jotta osas. Pahimmat viätiin saunan taa ja kopattiin luuvitosella ottahan.

Ei ollu ATK:ta, EU:ta, NMT:tä, GSM:ää, 5G:tä, HIV:tä, MTV:tä, oli vaan YYA, AIV, UKK, CCCP, DDR, SKP, SKDL, DDT.
Melekeen kaikki on loppunu omahan maharottomuutehensa.
Kun luki Raamatun, Juhani Ahon Rautatien, ei tarvinnu uneksia turhanpäivääsistä.
Oltihin rehellisiä, ahkeria, esivaltaa kunnioottavia, isänmaallisia, sopeutuvaasia, sisukkahia ja nöyriä.
Ennen kaikkia – OLTHIN ONNELLISIA !
Notta näin!

Vastaa viestiin