312 katselua

Autoilu on Suomessa kallista.

Näin helposti voit säästää pitkän pennin.

Auton hankinta

Jo autoa hankittaessa kannattaa miettiä omaa autonkäyttötarvetta. Hanki sellainen auto, joka soveltuu parhaiten omaan käyttötarkoitukseesi.

Esimerkiksi nelivetoauto on perusteltu valinta, jos sille on oikeasti tarvetta eli asut umpikorvessa tai melkein tiettömän taipaleen takana. Mikäli tarvetta ei ole, kannattaa mieluummin päätyä vastaavaan kaksivetoiseen malliin, jonka käyttökustannukset ovat selkeästi nelivetomallia edullisemmat alemman polttoainekulun ja veron vuoksi.

Autojen moottorikoot ovat viime vuosina pienentyneet vallitsevan downsizing-ilmiön myötä. Entisten isojen moottorien tehot ja väännöt saadaan nykytekniikalla ulos kuutiotilavuuksiltaan huomattavasti pienemmistä moottoreista, joita on terästetty ahtimilla. Toivotaan ettei tämä tapahdu moottorien kestävyyden kustannuksella.

Autoa valitessaan ei siis kannata päätyä tarpeettoman suureen moottoriin. Pääsääntöisesti tehokkaammat moottorit kuluttavat polttoainetta pienempiä enemmän tai ainakin ne herkemmin houkuttelevat kuljettajaa epätaloudelliseen ajotapaan. Jos ylimääräistä voimaa on, kloppien tulee herkemmin käytettyä sitä.

Moottorikoolla on vaikutusta myös muihin kuin polttoainekustannuksiin. Yleensä suuremmalla moottorilla varustetun auton hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat, jolloin myös sen vuosittainen ajoneuvovero on suurempi.

Tämän lisäksi myös vakuutusyhtiöt yleensä rokottavat tehokkaampien autojen omistajia tai haltijoita suuremmilla vakuutusmaksuilla. Välttyäkseen ikäviltä yllätyksiltä, näitä kuluja onkin syytä selvittää jo etukäteen, ennen auton hankintaa.

Vakuutustarjouksia kannattaa kysellä useammasta eri yhtiöstä. Kilpailuttamalla pääsee yleensä hyville tuntipalkoille sillä eri vakuutusyhtiöiden tarjouksissa saman auton vakuutuksista voi olla hyvinkin suuria eroja. Sokeasti ei voi luottaa siihenkään, että se yhtiö, jolta on edellisen autonvaihdon yhteydessä saanut edullisimman tarjouksen, olisi aina edullisin.

Omakohtainen kokemukseni on, että sellainen yhtiö, joka vuotta aiemmin teki suunnittelemani auton vakuutuksista kalleimman tarjouksen, oli seuraavaa autoa hankkiessani selkeästi edullisin.

Autoa hankkiessaan kannattaa myös miettiä sen tulevia huolto- ja ylläpitokustannuksia. Jakohihnanvaihtohuolto tai rengassarjan uusiminen ovat joihinkin autoihin todella suuria menoeriä. Näin kannattaa mieluummin hankkia auto, johon jakohihna on hiljattain vaihdettu luotettavan korjaamon toimesta.

Myös renkaiden kuntoon ja kokoon on syytä kiinnittää huomiota ja selvittää, mitä rengassarjan uusiminen tulee maksamaan. Yleisimmät 15- ja 16-tuumaiset renkaat ovat vielä suhteellisen edullisia, mutta tuumakoon ja leveyden kasvaessa hinnat saattavat nousta hyvinkin korkealle. Leveä ja matalaprofiilinen rengas myös kuluu huomattavasti kapeampaa ja korkeaprofiilista nopeammin.

Ajotapa

Kuljettajan ajotavalla on iso vaikutus autoilun kustannuksiin. Havainnoimalla riittävän pitkälle eteenpäin, lukemalla liikennetilanteet ajoissa ja pitämällä neljän sekunnin turvaväliä edellä ajavaan ajamisesta tulee tasaisempaa, miellyttävämpää, turvallisempaa ja taloudellisempaa.
Tasaisella ajotavalla myös renkaat ja moottori sekä muutkin apulaitteet kestävät pidempään.

Rajut kiihdytykset, tiukat jarrutukset ja nopea kaarreajo kuluttavat sekä renkaita että auton kaikkea tekniikkaa normaalia enemmän. Esimerkiksi jarrupalojen ja -levyjen kestävyyteen on kuljettajan ajotavalla yllättävän iso merkitys. Hiljentelemällä töyssyihin ja rotvalleihin sekä kiertelemällä pahimpia monttuja saa pidennettyä alustan ja ohjausnivelien kestoikää.

Auton huolto ja hoito

Vaikeina taloudellisina aikoina ihmiset mielellään pyrkivät säästämään auton huoltokustannuksissa. Totuus on kuitenkin, että parhaiten säästää teettämällä määräaikaishuollot ajallaan, huolto-ohjelman mukaan. Huoltamattomuus kostautuu vikoina, joista aiheutuu pitkällä aikavälillä ylimääräisiä kustannuksia.
Huolto on siis aina halvinta korjaamista.

Auto kannattaa pitää koko ajan kunnossa. Jos hyväksyy sen, että autossa on vika, tulee kohta toinen. Hetken päästä kädessä on melkoinen vikapesäke, jonka korjaaminen on erittäin kallista.

Vikojen korjaaminen on väistämättä edessä – viimeistään katsastuksesta saatujen korjauskehotusten myötä. Kun viat korjauttaa heti niiden ilmaannuttua, selviää yleensä edullisemmin. Yksittäisen vian korjaaminen ei rasita taloutta kerralla niin paljon kuin kymmenen vian korjaaminen. Sen lisäksi reagoimalla vikoihin heti välttää myös ensimmäisestä viasta aiheutuvat lisäviat.

Rengaspaineet tulee tarkastettua renkaiden kausivaihtojen yhteydessä. Tämä ei kuitenkaan riitä vaan paineet tulisi tarkistaa säännöllisesti myös ajokauden aikana.

Auton käyttöohjekirjassa on neuvottu eri paineet ajettaessa kevyellä ja raskaammalla kuormalla. Näin ollen paineet onkin syytä tarkastaa aina, kun auton kuormitusta olennaisesti muutetaan. Huolehtimalla rengaspaineista säästää sekä renkaita että polttoainetta.

Auton käyttö ja lastaaminen

Ylimääräiset tavarat autossa lisäävät sen painoa ja vaikuttavat näin polttoainetalouteen. Autoa ei tulisikaan käyttää varastona, vaan ihmisten ja tavaroiden kuljettamiseen.

Katolla oleva suksiboksi tai taakkateline lisää ilmanvastusta ja polttoaineenkulutusta. Miksi retuuttaisit niitä mukana silloin, kun et niitä oikeasti tarvitse, et varmaan kuljeta polkupyörälläsikään ylimääräistä tavaraa huvin vuoksi ?

Lähde:
http://www.mtv.fi/lifestyle/autot/artikkeli/autoilu-on-suomessa-kallista-nain-helposti-voit-saastaa-pitkan-pennin/5784180

 

Vastaa viestiin