313 katselua

Maapallon massan lisääntyminen pölystä / imurin valintakriteereistä.

Aloitan pölynimurivalinta artikkeliani hieman erikoisesta tieteen näkökulmasta eli maapallon massan muuttumisesta joka sinällään on myöskin mielenkiintoinen ja tärkeä ? asia 😉  mutta artikkeli enimmäkseen käsittelee arkisempaa askarta eli imurointia. Olen lisännyt hakasulkeisiin [] vajaan 60 v kokemukseni asiasta ja mieltymykseni keskuspölynimurin ja tavallisen imurin välimuotoon; pitkäletkuiseen koti-imuriin.

[Avaruudesta tulee jatkuvasti maapallollemme lisää massaa pienhiukkasina ja fyysikot ovatkin todenneetkin planeetta maan (earth) massan lisääntyvän jatkuvasti. Pölyn ja massan määrä lisääntyy eikä se pihallekkaaan imuroimalla vähene. Massa on nyt googlen mukaan 5.97219 × 1024 kg]

Maapallo on neljä ja puoli miljardia vuotta vanha ja oletettavasti se on saavuttanut nykyisen massansa jo ensimmäisen sadan miljoonan vuoden aikana. Sitä ennen aurinkokunta oli täynnä erilaisia kivi- ja jäämöhkäleitä, jotka moukaroivat planeettaamme. Mutta vielä tänä päivänäkin maapallolle tulee ja sieltä lähtee materiaa. Esimerkiksi komeetoista irronnut avaruuspöly lihottaa maapalloamme.

– On arvioitu että määrä on noin 1 kilogramma sekunnissa eli puhutaan vain sadasta tonnista päivässä, mikä on hyvin vähän maan massaan verrattuna.

Maan massa muuttuu kaiken aikaa, mutta kokonaismassaan suhteutettuna äärimmäisen vähän. Ilmakehän yläosista karkaa kaasuja (vety, happi ja niiden ionisoituneita muotoja) vuorokaudessa tonnikaupalla avaruuteen. Auringosta aurinkotuulen mukana tulee maan ilmakehään (sen yläosiin) hiukkasia, lähinnä elektroneja ja protoneja, jotka periaatteessa lisäävät maan massaa. Lisäksi maahan osuu meteoreja ja muuta kosmista pölyä, jotka nekin lisäävät Maan massaa useilla tonneilla joka päivä.

Fissio muuttaa massaa siten että osa aineesta ydinreaktion yhteydessä häviää muuttumalla säteilyksi Einsteinin kuuluisan kaavan E=mc^2 mukaan. Maanpäällisissä (oik. maan uumenissa) prosesseissa fissiota tapahtuu mm. luonnonuraanissa. Auringossa taas tapahtuu fuusioreaktioita, jotka tuottavat meille lämmön ja valon; maapallolla elämää ylläpidetään ydinenergialla. Auringossa ”palaa” vetyä joka sekunti noin 4 miljoonaa tonnia ja se lähtee säteilynä avaruuteen.

Erilaiset reaktiot muuttavat massaa. Niin fissio kuin muutkin tavat, esimerkiksi palaminen. Maan massa (energia) pienenee, kun Maasta poistuu energiaa säteilynä. Ylivoimaisesti suurin osa poistuvasta säteilyenergiasta tulee Maahan säteilynä Auringosta, mutta kokonaisuutena Maa menettää hieman enemmän energiaa kuin saa. Suurin osa menetyksestä on Maan luonnollista jäähtymistä, ja pieni osa tulee ihmisen energiantuotannosta. Ilmakehän kaasujakin karkaa pieniä määriä avaruuteen. Muut massanmuutosmekanismit ovat kuitenkin suuruudeltaan vähäisiä avaruudesta tulevan materian aiheuttamaan massankasvuun verrattuna. Massankasvu on vähäistä Maan kokonaismassaan verrattuna. Kaikkiin käytännön laskuihin riittävä approksimaatio on olettaa Maan massa vakioksi.

Imuroimalla huoneitasi et siis saa maapalloa kevenemään etkä painamaan enempää kuin sen massa jo on. 😀

Pölyjen imuroinnista.

Pölynimurin energiamerkintä kertoo paitsi laitteen energiankulutuksesta myös puhdistuskyvystä, poistoilman pölyjäämistä ja melusta. [Uutena imurina] Imurit jaetaan energialuokkiin A–G. Merkintä on hyvä apu imuria valittaessa. Tässä lisäksi muutama vinkki.

1) Jos olet allergikko, kiinnitä huomiota imurin suodattimiin. Niiden tulee olla helposti vaihdettavat tai pestävät. Poistoilman moninkertainen suodatus on etu. HEPA-suodatin kerää talteen pienetkin pölyhiukkaset.

[Ja tukkeentuu äkkiemmin joten se olisi vaihdettava usemmin.]

Pölypussittomissa imureissa pöly kerätään erilliseen säiliöön ja sellaisten huoltaminen on  aika lailla työlästä. Vesi-imurit sitovat pölyn säiliön veteen – ylimääräinen vaiva on säiliön pesu jokaisen käyttökerran jälkeen.

2) Jos olet mukavuudenhaluinen, valitse robotti-imuri.

[Jos haluat imuroida helposti ja ilman imurista sisälle jäävää pölyä valitse keskuspölynimuri. Jos haluat imuroida helposti tavallisella imurilla; jatka (1,2m) nysäputkea vaikka 6 metriseksi. Putkea saat esim kauppahalli.net tai tuolta-> metritavarana. ] Säästät aikaasi, kun robotti imuroi kotia jopa automaattisesti. Laitteiden huono puoli on usein vain kohtuullinen imurointitulos. Robotti ei yllä kapeikkoihin, nurkkiin eikä matalien kalusteiden alle. Se voi myös jumiutua lattialla kiemurteleviin sähköjohtoihin. Ja yli 3mm esteeseen.

[Pieniä muistutuksia robotti-imuroinnin helppoudesta: Karvalankamatot ( nukka yli 0,5cm ) jäävät imuroimatta, kynnyksien yli tämä robojalka ei pääse, asenna latausasema suoralle seinälle sileään kohtaan lattialle, about 1 m nurkasta, ja jos haluat edes jotain iloa / hyötyä aivan vitun tyhmästä robotistasi valitse mieluiten semmonen alk. 800€ laatuimuri jos haluat senkin viettävän uudenvuodenjuhlia.]

3) Jos imuroit usein, valitse kevyt, helposti liikuteltava malli.

[Tai satsaa 6 m imuletkuun muutama kymppi jolloin sinun ei tarvitse vetää imuria kulman ohi mukanasi joka työstö liikkeellä.]

Laitteen pienikokoisuudesta on etua pienessä tai ahtaassa asunnossa. Muista ergonomia: onko laite vaivaton käsitellä ? Tavallisen imurin pariksi voit hankkia akkukäyttöisen rikkaimurin varrella tai ilman. Latausasemassaan se on aina valmiudessa ja nopeampi käyttää kuin täysikokoinen imuri.

[Tärkein asia imurin käytettävyydessä tänä päivänä, jota kukaan imurivalmistaja ei ole vielä Hooverinkaan jälkeen tiennyt: Kun vedät imuria perässäsi niin se kaatuu joka kulman jälkeen sekä rupeaa ulisemaan suurta tyhjäkäyntiään selällään, jolloin päästää pölyt pussista kolahduksen johdosta ja vain siitä syystä koska se on kolmipyöräinen ja pölypussi on herkkä päästämään sisuksensa poistoilmaan tärinän vaikutuksesta. Tärkein eli etupyörä on pienin vaikka pitäisi olla suurin ! Edessä vain 1 pyörä ja se on NIIN PIENI että tarttuu kiinni jokaiseen mattoosi. Eikä se imurisi pääse tulemaan kulman takaa kaatumatta tai raapimatta seiniäsi JA TÄMÄ ON PERSEESTÄ ]

[HOKS akkuimureista:] Ne kadmiumakuilla varustetut halpismallit toimivat muutaman kk korkeintaa vuoden ja ovat sitten käytännössä johdollisen sähkö-hammasharjan veroisia puhdistusteholtaan. Litium-ion akulliset ovat vuoden kaksi parempia kestoltaan.

4) Jos haluat hoitaa imurilla mahdollisimman suuren osan kodin siivouksesta, valitse tehokas laite, jossa on tehonsäätömahdollisuus.

[Pieni investointi lisää käyttömukavuutta keskuspölynimurin tasolle: Vaihda imurin nysä 1,2 – 1,5m imuletku 5-6 m pituiseksi. 7 vuoden kokemuksesta tiedän että kannattaa 🙂 Ennenwanhaan kun työnsin imuputkea eteenpäin isolla tai pienellä lattialla niin joka työnnöllä piti vetää myös imuria mukana ja se on rasittavaa verrattuna 1,5m -> 6m marginaaliin.]

Sillä puhdistat niin eteisen hiekkaisen maton kuin hienovaraisempaa käsittelyä vaativat kangaspäällysteiset kalusteet. Imutehot vaihtelevat tyypillisesti 200–500 watin välillä. Kiinnitä huomiota myös suulakevalikoimaan. Tarvitset erilaisia eri käyttökohteisiin.

5) Hiljaisesta imurista on iloa lapsiperheessä. Tai jos aikasi antaa periksi imuroida vasta illalla. Markkinoiden hiljaisimpien laitteiden äänitaso on 60 desibelin vaiheilla. Se vastaa noin tavallisen keskustelun voimakkuutta. Keskimäärin imureiden äänitaso on silti 80 dB:n tuntumassa, mikä vastaa noin kaupungin ruuhka-ajan melutasoa.

[Äänitaso nousee hyvänkin imurin iän myötä about 5-9 vuoden jälkeen johtuen laakerien kulumisesta ja resonaation lisääntymisestä]

6) Halvallakin imurilla siivoaa. Ei kuitenkaan välttämättä yhtä vaivattomasti, tehokkaasti ja yhtä monen vuoden ajan kuin kalliimmalla. Toisaalta testeissä on todettu, ettei kallein imuri ole aina paras. Peruslaitteen saat jo 50–60 eurolla. Hintaluokassa 100–300 euroa on ominaisuuksissa enemmän valinnanvaraa. Lisävarusteisiin satsaava voi sijoittaa imuriin yli 500 euroa. Kameranäöllä reittiään tutkiva robotti-imuri voi maksaa tuhatkin euroa. [Eikä se siltikään pääse 18mm kynnyksen yli, yläkertaan tai kellariin . . . ]

 

Lähteet: Maapallolle sataa joka vuosi 5200 tonnia pölyä avaruudesta | Matti Tuovinen savonsanomat.fi ja Pekka H sivustot.net

Vastaa viestiin