319 katselua

Vähennetään digihypeä

Tekno-optimistien visioissa digivallankumous on siunaus ihmiskunnalle.
Monien mielestä tekno-optimistit ovat kuitenkin väärässä.

Talouslehti Financial Timesin Martin Wolf edustaa näkökantaa, jonka mukaan työ ei tule muuttumaan yhden tai kahdenkaan seuraavan vuosikymmenen kuluessa.

Wolf pitää 2000-luvun innovaatioita toisarvoisina.
Olemme niistä tohkeissamme vain koska otamme suuret keksinnöt itsestäänselvyyksinä.

”Suuret keksinnöt loivat paljon enemmän ei-mitattavaa lisäarvoa kuin nämä nykyiset. Ajatelkaa vaikka maailmaan ennen puhelinta ja puhelimen keksimisen jälkeen, tai ennen sähkövalon keksimistä. Ketä näiden rinnalla kiinnostaa Facebook tai iPad? Kuka voi olla innoissaan internetistä, kun sen rinnalle laitetaan juokseva vesi ja vesiklosetti?” Wolf kysyy Foreign Affairs -lehden Hi, Robot -teemanumerossa.

Wolf tyrmää tekno-optimistien perusteet yksi kerrallaan. Ensinnäkin big data helpottaa kyllä päätöksentekoa, mutta monet sen tuotteista, kuten hypernopea pörssikauppa, ovat toisarvoisia tai jopa haitallisia.

Hurjasti hypetetty 3d-tulostaminen on Wolfin mukaan hauskaa, mutta se tuskin tekee tuotannon vallankumousta. Googlen itseajavat autot puolestaan ovat paljon pienempi edistysaskel liikkuvuudelle kuin auto itse.

Digivallankumousta pidetään vastustamattomana. Wolf esittää, että teknologia itsessään ei sanele lopputulosta. Sen tekevät taloudelliset ja poliittiset instituutiot.

”Emme ole kokemassa mitään ennenkuulumatonta. Olemme olleet vastaavassa, mutta mittakaavaltaan paljon suuremmassa tilanteessa aiemmin. Mutta nykyiset ja tulevat muutokset luovat kuitenkin ongelmia, varsinkin kun heikko kasvu ja epätasa-arvon lisääntyminen yhdistyvät.

Haaste, kuten aina, on hallita näitä ongelmia. Ainoa hyvä syy olla pessimistinen on pelko, että hoidamme sen homman surkeasti”, Wolf kirjoittaa.

Lähde: Tivi.fi digihype

Vastaa viestiin