303 katselua

Internet Ei Ole Vastaus

Mukaellen Andrew Kleen väittämiä lisäsin joihinkin kohtiin huomioitani ”sinisellä, lainaus merkeissä”.

Yhdysvaltalainen kirjailija Andrew Kleen väittää tammikuussa ilmestyvässä kirjassaan The Internet is Not the Answer, että internet on ihmiskunnan virheliike. Hän esittää kymmenen kärjekästä perustelua.

1. Vallan ja varallisuuden piti hajautua internetin ansiosta. Sen sijaan syntyi Amazon ja Google sekä niiden omistajien valtaisa omaisuus. ”Muitakin pienempiä palveluja syntyi helposti.”

2. Työpaikkojen määrän piti lisääntyä. Sen sijaan on syntynyt miljardien dollareiden arvoisia startupeja, kuten WeChat, joissa on vain muutamia kymmeniä työntekijöitä.

3. Läpinäkyvän ja terveen yhteiskunnan sijaan saimme internetin, jota NSA:n kaltaiset tahot salakuuntelevat, vakoilevat ja rikkovat ihmisten yksityisyyttä. ”Tämä on todellinen ongelma jota kaikki eivät tiedosta tai eivät reagoi tähän.”

4. Demokratia ei levinnyt internetin myötä, vaan syntyi vain Piilaakson eliitti ja varallisuuserot kasvoivat.

5. Kulttuurisen renessanssin sijaan syntyi piraattitalous ja blogosfäärin ”ilmainen” sisältö, joka tuhosi maksullisen kulttuurin.

6. Anonyymit verkot, kuten Reddit ja 4Chan, ovat johtaneet väkijoukkojen mielivaltaan.

7. Suvaitsevaisuus ei ole lisääntynyt toivotusti, vaan Twitter ja Facebook pursuavat rasismia, seksismiä ja kiusaamista. ”Kuulemma pitää paikkansa”

8. Kulttuurin renessanssin sijaan internet Instagramin kaltaisine palveluineen on luonut itseihailun, narsismin ja selfie-kuvaamisen. ”Väittämä pitää paikkansa”

9. Niin kutsuttu ”jakamistalous” ei ole oikeasti hyvällä asialla vaan itsekkäiden ihmisten talousjärjestelmä. Tällainen on esimerkiksi taksipalvelu Uberin toimitusjohtaja Travis Kalanick. ”Tosi asia ja taksipalvelu pomo on vain eräs Kleenin esimerkki”

10. Meistä kaikista on tullut datateollisuuden orjia. Teemme ilmaiseksi töitä sellaisille mediafirmoille, kuten Tumblr ja Pinterest. ”Palvelut käyttävät kuviamme luvalla/luvatta mainostarkoituksiin.

Ne jotka osallistuvat Facebook, twitter, instagram, tumblr, pinterest, ja muihin vastaaviin palveluihin antavat mm. oikeuden kuviensa käyttämiseen mm. mainostamiseen, ym. tarkoituksiin, Lukekaa käyttöehdot. Lopetin jo 3 v. sitten kyseiset palvelut”

Näillä perusteilla internet on eeppinen virhe. Internetin sijaan Kleenin mukaan ihmiset tarvitsevat yhteiskunnan, jossa varallisuus on jakautunut reilusti ja joka on verkottunut. Yhteiskunnan pitää korostaa kansalaisuutta eikä kuluttamista sekä vastuullisuutta oikeuksien sijaan.

Kirjasta kertoi Next Web.

Vastaa viestiin