Aseta kursori kenttään ja klikkaa jotain näppäimistöltä ->
Selvästi yleisimmin käytetty näppäimistö komento on välilyönti näppäimen painaminen.
Tämä siirtää selaimeen ikkunaa lähes ruudullisen verran alaspäin. Hyvin kätevä apu luettaessa pitkiä www-sivuja.
Takaisin sivun yläosaan pääset painamalla Vaihto (Nuoli, Shift) + välilyönti.
Edelliselle sivulle pääset Alt + nuoli oikealle ja eteenpäin Alt + nuoli vasemmalle.
Jos sivu ei päivittynyt, paina niin sivu ladataan palvelimelta uudestaan. Täysin varma keino ei tämä ole. Ensisijaisesti sivut haetaan selaimen sivuvälimuistista / kiintolevyltä.
Tästä on apua tehdessäsi omia kotisivuja. Jos sivu "jumiutuu", eli selain ei hae sivun uudempaa versiota, sulje selain, tyhjennä selaimen sivuvälimuisti (Temporary Internet Files) ja palaa takaisin säädettävälle sivulle. Nyt näkyviin latautuu sivun uusin versio.
Esc/Poistu näppäimistön painallus vasemmassa yläkulmassa keskeyttää sivun latauksen tai peruuttaa edelliseen tilanteeseen.
Tästä oli hyötyä joutuessasi väärälle sivulle.
Paina Esc näppäintä kun kursori vilkkuu textikentässä.
Home -näppäimen painallus vie www-sivun alkuun. End -näppäin vie sivun loppuun.
Etsi näppäimistöltäsi Home ja End näppäimet. Kursori vilkkumaan textikenttään.
Ctrl + N avaa uuden selaimen ikkunan.
Ctrl+O avaa tiedostokansion.
Nuoli ylöspäin vierittää rivin kerrallaan sivua ylöspäin.
Nuoli alaspäin vierittää rivin kerrallaan sivua alaspäin.
Ctrl + P tulostaa avoinna olevan www-sivun tai sen sisällä olevan aktiivisen raamin.
Alt + F4 sulkee aktiivisen sovelluksen.
Alt+Tab -yhdistelmän avulla ohjelmasta toiseen siirtyminen käy vaivattomasti. Vinkki: paina Alt-painike pohjaan ja painele harvakseltaan Tab-painiketta (nuoli kumpaankin suuntaan näppäimistön vasemmassa reunassa).
Lippu + (Nuoli, Shift) + S -yhdistelmän avulla voi ottaa ruudunkaappauksia leikepöydälle.
PrtSc otat koko näytöstä ruudunkaappauksen leikepöydälle.
Ctrl + Alt + PrtSc avulla ruudunkaappaus aktiivisesta ikkunasta. Avaa kuvankäsittelyohjelmasi, liitä leike ohjelmaasi ja tallenna se.
Näppäinkomentoja on ohjelmiin runsaasti.
Opettele itsellesi tärkeät allaolevista ulkoa niin elämäsi helpottuu suuresti, ajan mittaan löydät itsellesi sopivan yhdistelmän hiirtä ja näppistä. Lista on pitkä mutta kunhan kokeilet jonkin aikaa listalta katsoen .. Tarpeellinen jää kyllä mieleen.
ESC
Keskeyttäjä. Jos haluat sulkea, lopettaa kesken, poistua jostain ohjelmasta, näppää Esc, ellei ruudulla ole tarjolla muuta vaihtoehtoa. (Esc = escape = keskeyttää, paeta)
F1…F12
Toiminto- eli funktionäppäimet. Käyttö ohjelmakohtaista. F1 antaa usein neuvoja.
Fn
Fn-näppäimellä (Funktio) saa käyttöön 2 eri toimintoa samalle näppäimelle. Tällaisia näppäimiä ovat mm. ylimmän rivin vakiotoimintonäppäimet (F1 - F12) ja numeropad kirjaimien seassa = MJKLUIO.
Vakiokomennot on merkitty näppäimien eteen (esimerkiksi F11). Vaihtoehtoiset komennot on merkitty vakiosymbolien oikealle puolelle, alle tai päälle (esimerkiksi PrtSc, Redo, ScrLk)
PRINT SCREEN / SYSRQ
Tulosta näyttö. Tallentaa näyttösi sisällön leikepöydälle. SysRq-toiminto on itse ohjelmoitava.
SCROLL LOCK
Käytetään joissakin ohjelmissa.
PAUSE/BREAK
Pysäyttäjä, paussi, joissakin ohjelmissa. Lippu | Break näyttää Järjestelmän ominaisuudet.
MERKKIVALOT
Valon palaessa kyseinen toiminto on käytettävissä. Jos Num Lock -valo palaa, ”laskukoneen” numeronäppäimet ovat käytössä. Ellei valo pala, käytössä ovat alarivin vaihtoehdot eli Home, End, nuolet… Caps Lock -valon palaessa kirjainnäppäimet tuottavat ISOJA kirjaimia. Scroll Lock:illa on myös oma merkkivalonsa.
KIRJOITUSKONE
Suurin osa 59:stä on itsestään selviä. Muut sitäkin tärkeämpiä. Numeroriviltä saat alemmat merkit, kuten numerot 1...0. Ylemmät merkit saat käyttöösi Vaihto -näppäimen avulla. Yhdeksässä numerorivin näppäimessä olevat (+ kolme muuta) kolmannet merkit saat esille Alt Gr -näppäimen kanssa.
ASKELPALAUTIN
Siirtää kursoria yhden askeleen taaksepäin poistaen alle jäävän merkin, jos sellainen on. Jatkaa toimintaansa, mikäli pidät sitä pohjassa. Varo, ettet tule poistaneeksi mitään tärkeää. Vahingon sattuessa paina Control pohjaan ja näppäile z niin monta kertaa kuin tarvitset. Näppäimessä voi olla teksti Backspace tai sen lyhenne, yleisimmin kuitenkin vasemmalle suunnattu nuoli. Näppäin on yleensä muita pidempi.
SARKAIN
Taulukoissa ja tekstin muotoilussa siirtää kohdistinta (kursoria, kohdistinta, vilkkuvaa pystyviivaa eli Vilkkua) määräämäsi mitan eteenpäin. Älä muotoile tekstiä lukuisin välilyönnein saadaksesi esimerkiksi sivun oikeaan laitaan numerosarakkeen. Fontin ja sen pistekoon muutos voi saada tekstisi näyttämään siltä kuin hiiriperhe olisi kulkenut sen yli. Parasta asettaa sarkaimet sopiviin paikkoihin valmiiksi.
Se on useissa ohjelmissa mahdollista. Sarkaimen tunnet kahdesta vastakkaisiin suuntiin osoittavasta nuolesta. Nuolten sijasta näppäimessä voi lukea Tab, tarkoittaa tabulaattoria.
ENTER
Käynnistää koneelle antamasi käskyn toteuttamisen. Varsinainen Sadanpäämies. Tunnet sen, paitsi suuresta koosta, vasemmalle suunnatusta, varrestaan mutkalle käännetystä nuolesta. Voi siinä lukeakin että Enter. Kaksoisolennossa on ehkä eri merkintä. Sen Toisen Enter:in löydät näppiksen oikeasta alakulmasta. Tekstinkäsittelyohjelmassa painettuna tuottaa rivinvaihdon.
CAPS LOCK
Näppää kerran niin merkkivalo syttyy ja saat pienten sijasta ISOJA kirjaimia. Näppää uudelleen: valo sammuu ja taas tulee pelkkiä pieniä.
Jos tarvitset kesken Caps Lock:in toiminnan jonkun pienen kirjaimen, paina Vaihto pohjaan, niin jo tulee pientä. Caps Lock:in tenho ei yllä numeroriville asti, ei vaikka valo kuinka loistaisi. Siellä tarvitaan Vaihto:a tai Alt Gr:ää, mikäli mielit muuta saada kuin pelkkiä perusrivin merkkejä. Caps Lock:in tunnistat näppäimeen kirjoitetusta nimestä.
VAIHTO
Pohjassa pidettynä tuottaa ISOJA kirjaimia ja nostaa esiin numerorivin näppäimien ylämerkit. Ero Caps Lock:iin on kahtalainen: Vaihto:a pitää ensinnäkin painaa jatkuvasti jotta sen vaikutus kestäisi ja toiseksi se toimii myös numerorivillä. Näppäimen tunnet ylöspäin suunnatusta leveästä nuolesta. Näppäimessä voi lukea Shift.
CTRL ja ALT
Yhdessä jonkun näppäimen kanssa. Control | Alt | Delete tai Control | Vaihto | Esc avaa Tehtävien hallinnan joka antaa XP:ssä mm. mahdollisuuden sulkea ohjelma joka ei vastaa. Control- ja Alt -näppäinten käytöstä on muita esimerkkejä tämän luvun lopussa. Näppäimissä lukee Ctrl ja Alt.
ALT GR
”Kolmannet merkit” ovat ALT GR:n alaa. Yhteistyökumppaneina on kahdeksan numerorivin näppäintä, < > -näppäin alimman kirjainrivin vasemmasta laidasta ja ¨-näppäin ylimmän kirjainrivin oikeasta laidasta. Näppäimessä lukee Alt Gr ja se löytyy välilyöntipalkin oikeasta päästä.
ALT GR +
2 @ ät, miuku, – sähköpostiosoitteissa
3 £ punta
4 $ dollari
7 { aaltosulku 1.
8 [ hakasulku 1.
9 ] hakasulku 2.
0 } aaltosulku 2.
\ kenoviiva vasemmalle – tiedosto-osoitteissa koneen sisälle
E €
< > | pystyviiva, tolppa – käskyerotin
Muita merkkejä
½ puolet merkki tai Fn + ½
§ pykälä merkki tai Fn + §
! vaihto + 1 = huuto merkki
" vaihto + 2 = lainaus merkki
# vaihto + 3 = risuaita, häshtag merkki
¤ vaihto + 4 = valuutta, aurinko, taulukon alkio merkki
% vaihto + 5 = % eli prosentti merkki
& vaihto + 6 = & eli et merkki
/ vaihto + 7 = kenoviiva oikealle nettiosoitteissa eli koneen ulkopuolelle
` vaihto + hipsu vasemmalle tai Fn + vaihto + `
´ hipsu oikealle tai Fn + ´
~ aalto, tilde, noin-merkki, vaihtovirran merkintä, lyhennetyissä tiedosto-nimissä
¨ kaksois yläpisteet
^ vaihto + ylänuoli = ylänuolet
' hipsu tai heittomerkki ylhäällä
* vaihto + asterix
_ vaihto + viiva = alaviiva. Käytetään tiedostojen nimissä jotka ovat ladattavissa netistä.
Välilyöntiä käytettäessä selain korvaa tiedostonimen välin %20 merkinnällä
VÄLILYÖNTI
Yhden tyhjän merkin verran oikealle. Ohjelmakohtaista muutakin käyttöä on. Space eli Välilyönti on pitkä nimeämätön palkki näppiksen alarivillä.
INSERT
Päällekirjoitustila tekstin korjauksessa. Näppäimessä lukee Ins / Insert
DELETE
Poistaa tekstissä merkin vilkusta oikealle eli eteenpäin. Jatkaa toimintaansa pohjassa pidettynä. Runsaasti ohjelmakohtaista käyttöä. Voimallinen näppäin, käytä varoen. ( Haverin sattuessa kokeile Control+Z eli Peruuta.) Näppäimessä lukee joko Delete tai Del.
HOME
Kursori takaisin tekstirivin alkuun. Mahdollisesti yhdessä Ctrl -näppäimen kanssa siirtää vilkun koko tekstin ensi riville. Näppäimessä lukee Home.
END
Kursori tekstirivin loppuun. Yhdessä Ctrl-näppäimen kanssa siirtää vilkun koko tekstin viimeiselle riville. Näppäimessä lukee End.
PAGE UP ja PAGE DOWN
Kursori näytöllisen verran tekstissä ylöspäin (Up) tai alaspäin (Down). Myös vaihtoehtojen selailussa käyttöä. Niissä lukee joko koko nimi tai PgUp ja PgDwn.
NUOLET
Kursori liikkuu nuolen osoittamaan suuntaan. Yhdessä Control -näppäimen kanssa tehostettu vaikutus: rivin alkuun tai loppuun, kappaleen alkuun tai loppuun. Näppäimet erotat suuntanuolesta.
NUM LOCK
Valon palaessa toimivat numeronäppäimet, muuten ”Laskukoneen” Suuntanuolet ja muut merkit. Jakomerkki tulostaa näytölle /:n eli
kauttaviivan ja kertomerkki *:n. Laskutoimitusten merkkeihin tai alakulman Enter-näppäimeen Num Lock -valo ei vaikuta. ”Laskukone” ei laske mitään!
LIPPU
Avaa / sulkee Käynnistä-valikon. Muuten toimii yhdessä jonkun näppäimen kanssa eli toimintonäppäimenä. Tunnet sen Windows-lipusta tai ikkuna kuvasta.
VALIKKO
Avaa aktiivisen ikkunan paikallisvalikon. Löytyy oikeanpuoleisen Lippu-näppäimen tai AltGr oikealta puolen.
Lisää komentoja 1. Ms | Lisää komentoja 2. Gnome | Updated at even more mobilefrienly 30.03.2018 -> 27.10.2023
|
3326140 kävijää. sivustot.net 2005