Web -sivun tekijän kymmenen käskyä


1. Laita kotisivuillesi asiaa. Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa mistään asiasta, sitten on turha ajatella kotisivujen tekemistä.

2. Älä laita kotisivuillesi liian paljon videoita tai .gif grafiikkaa. Yritä välttää animaatioita ja muuta raskasta materiaalia.

3. Optimoi kuvatiedostojen koko vähentämällä värejä (gif) tai pakkaamalla (jpg), niin ettei kuvan laatu kuitenkaan kärsi liikaa.

4. Kunnioita tekijänoikeuksia. Muista että toisten sivuilta ei saa kopioida mitään ilman ylläpitäjän lupaa.

5. Tee sivuistasi toimivat kaikilla käyttöjärjestelmillä (+ puhelimet ja tabletit ), selaimilla ja resoluutiolla. = Tee aina skaalautuvat sivut
Kokeile vähintään näillä: Brave, Avant Browser, Opera ja Mozilla Firefox, Crome, ja Edge selaimilla.
Älä tue ainoastaan lempiselaintasi ja resoluutiotasi vaan katsele tuotoksiasi vähintään omalla kännykällä ja tabletillakin.

6. Älä laita taustakuvaksi liian moniväristä tai sekavaa kuvaa, sillä hyvätkin sivut saattavat mennä pilalle jos tekstistä ei saa selvää.
Käytä järkeä valitsessasi värejä sivuillesi.

7. Yritä tehdä erilaiset sivut. Sinun on aivan turha laittaa kotisivullesi linkkejä paikkoihin jotka kaikki tietävät.
Laita linkkejä hyville sivuille, jotka eivät vielä ole niin tunnettuja.

8. Älä yritä tehdä sivuistasi vuodessa suurta paikkaa tai menestystä. Kehitä sivuja pikku hiljaa. Keskity olennaiseen. Aikaa maailmantappiin. Kymmeniä vuosia.

9. Älä laita sivuillesi kaikkea mitä netistä löydät. Usein ainakin aloittelijoilla on hinku näyttää kaikki mitä osaa laittaa omilla sivuillaan.
Tulos on se, ettei sivut enää palvele kävijää lainkaan.

10. Päivitä sivuja tarpeeksi usein! Ketään ei kiinnosta sivut joilla vielä kesäkuussa pomppii joulupukkeja! Pari kertaa viikossa tarkista kaikki sivusi.
Senkin vuoksi etteivät hakkerit ole ottaneet niitä ihan muuhun käyttöön !

Avaa / Sulje sivujentekijöille 14 todella tärkeää lisäasiaa tästä klikkaamalla.

Tärkeimmät asiat alkavatkin vasta tästä :)

11. Jos olet tietoinen sinua haittaavasta keskittymis tai muistihäiriöstä, ongelmista istua paikoillaan kerrallaan 4 - 12 tuntia, lukihäiriöstä, ongelmista käsiesi, sormiesi, näkösi, näppäimistön, tietokoneiden tai ajatuksiesi kanssa niin suosittelen jotain muuta ja mukavampaa harrastusta koska luettelemani asiat vaikeuttavat suuresti sivujesi tekemistä.
Voisin suositella sinulle vaikkapa liikunnallisempia tai muita vähemmän äärimmäistä keskittymistä vaativaa harrastusta :)

12. Jos tarkoituksenasi on välittää tietosisältöä, niin vältä mainoksia, turhia gif hetkutuksia tai muita silmille hyppiviä bling blongeja.

13. Jos suuntaudut enempi TikTok iin, Facebookkiin, Instagrammiin tai kälyisiin ilmaisiin mainosrahoitteisiin blogi-alustoihin, cms llä tehtyihin sivuihin tms.
niin anna palaa. Sivusi eivät sitten näy hyvin kaikilla välineillä !

14. Joskus harvoin tekniikalla voi luoda lisäarvoa, mutta omituiset käyttöliittymät, selainsidonnaiset tekniikat, laitesidonnaisuus, eksoottisten plugien vaatiminen ja valtavat tiedostokoot karkoittavat lukijat tehokkaasti.

15. Ensimmäiseksi kirjoitat asiasisällön, sivun ulkonäkö tulee ihan viimeiseksi.   Anna siis lukijan valita itse fonttiensa koko, väri ja muoto.

16. Windows koneellasi kivan näköiset viritykset todennäköisesti hajoavat muissa ympäristöissä aika pahasti. Esim Linux Konguerror css.

17. Välitä kuvataide kuvina ja asiat asioina. Jos tarvitset ulkonäkömäärittelyjä tai sivun osien paikanmääritystä, stylesheettien käyttö on parempi tapa kuin suuren määrittelymäärän levittäminen tageihin pitkin sivuja.

18. Taulukkojen väärinkäyttöä on vältettävä, koska tarkoitettuja ainoastaan tiedon taulukointiin eikä sivujen rakenteluun.

19. Erityisen näppärää stylesheeteissä on mahdollisuus säilyttää koko sivuston asetukset yhdessä tiedostossa.

20. Esimerkiksi tämän sivuston css löytyy: http://www.sivustot.net/e/style.css

21. Kunnioita tekijänoikeuksia, älä varasta: Kuvia, textiä, asiaa, koodia, dataa, ym

22. Älä käytä kehyksiä (frame)! Älä käytä vaikka osaisitkin ! Kokeile ennemmin iframe

23. Vanhaa. Perusasioita ovat ainakin kehysten järkevä mitoitus niin, etteivät ne pakota lukijaa muuttelemaan ikkunansa kokoa (mahdollisimman iso pääkehys ja kiinteästi mitoitetut apukehykset, ei montaa skrollipalkkia), sekä TARGET-tarkentimen oikea käyttö niin, etteivät raamisi takerru surffaajan selaimeen kuin koirankakka kengänpohjaan.

24. Yritä pitää kuvat ja muutkin tiedostot siedettävän kokoisina turhan verkkokuorman ja odottelun välttämiseksi. Ei enää välttämätöntä.

25. Piirroksiin sopii parhaiten .gif -talletusmuoto, valokuviin progressiivisesti latautuvat .jpg
  Kun haluat että värit toistuvat kuvanmuokkauksen jälkeen selaimessa oikein käytä aina .png 8-32 bittisenä.

26. Kuvan taustavärin käyttö on monesti ihan hyvä idea, mutta taustakuvat ovat yleensä ääliömäinen riesa.
  Sotkevat sivun lukukelvottomaksi, ennen hyydyttivät sivun latauksen antamatta mitään hyödyllistä informaatiota.

27. Hyvä tapa tehdä vierailijan olo mukavaksi sivuillasi on antaa hänen käyttöönsä mukava johdonmukainen käyttöliittymä sivuilla liikkumiseen.

28. Turhasta skrollailusta ja osoitteiden kirjoittelusta pitää päästä eroon.

29. Pitkät rivit tekevät tekstin lukemisesta hankalaa. Käytä marginaaleja leipätekstille. Eli tee aika kapeita sivuja

30. Suhtaudu kriittisesti WYSIWYG-editoreihin. Ovat puppugeneraattoreita jos et osaa käyttää niitä, tuottavat vaikeaselkoista ja usein ikävän yhteensopimatonta koodisotkua.

31. Et luultavasti opi mitään kovin hyödyllistä niiden kanssa, sivunteon ja HTML-kielen sijasta tutuksi tulee lähinnä yhden ohimenevän ohjelmaversion nappulatekniikka...

32. Hyvä tapa oppia on katsoa mitä muut ovat tehneet.

33. Kun näköpiiriin tulee mielenkiintoisen näköinen sivu, selaimestasi löytyy "Näytä lähdekoodi" tai "View source" -toiminne.

34. Tutki tarkasti, mitä on uutta on sinulle lähdekoodissa, tutki tarkasti css sekä ota opiksesi !


melkein TÄYDELLINEN