234 katselua

Veneilyä vuosikymmenten
takaa eli vuodelta 1999

Kevät 1999 maaliskuussa kun jäät olivat juuri ja juuri lähteneet ja omistin mökin Ylistaron Kylänpäässä lähdin käymään pienellä tasaperäisellä ja melkein tasapohjaisella veneelläni Seinäjoen kaupungissa.

Vene oli siitä erikoinen että sen pohja takaosastaan oli sitä ostaessani jotenkin outo koska se oli sisäänpäin kourumainen ja siis mielestäni pilallinen.

MELINA nimisellä veneelläni ja sen kourumaisella pohjalla oli uskomaton ominaisuus jota opin pian käyttämään hyväkseni; se nimittäin nousi plaanaamaan siten että vauhti melkein tuplaantui kun olin yksin kyytissä ja etutuhdolla oli jotain pienehköjä ( 6-20kg ) painoja.

Oli suuren vedenkorkeuden aika eli Kyrönjoen tulva ei ollut vielä laskeutunut vaan koskia pääsi nousemaan vaikka 4 hepan 2 sylinterisellä Evinrude perämoottorillakin.

Edit 2001. Sanottakoon ettei tällainen veneretki enään onnistu kohtuullisin voimavaroin Malkakosken virkistyskäyttö padon vuoksi !

Pakkasin reppuun evästä, termospulloon kuumaa kahvia, kanistereihin 9L bensaa ja ajelin perämoottorin sekä tarpeiston kanssa Ylistaron mökille ja vedin veneen puutarhasta tien yli rantaa kohti. Laskin paatin vesille kirpeässä kevätilmassa ja vedin prutkun käyntiin.

Noin 70 km venematka alkoi 7 maissa aamulla hyvissä fiiliksissä. Otin ainoastaan muutamia kuvia Fujitsu näpsälläni koska siihen aikaan filmaaminen oli kallis harrastus.

Skannasin kuvat ja laitoin Dropboxiin jakoon, linkitin ne tänne ja laadin tekstin tapahtumiin.


1. Vettä ja matkaa joella vielä paljon jäljellä, lähestyn Malkakosken siltaa Ylistarossa lähellä Karhunmäen kansanopistoa.


2. Vene oli vedettävä maita pitkin 100m Seinäjoen oikaisu-uomaan koska kyrönjokea pitkin ei päässyt menemään sen ollessa umpijäässä. Ylämäessä ollaan ja apuvoimia ei näy eikä kuulu ja säännöstelypadon tiesillan kaiteen alitus tihkaisee, muistaakseni vene mahtui kuitenkin menemään kaiteen alta . . . vai pitiköhän se nostaa kaiteen yli . . .


3. Seinäjoen oikaisu-uomaa ajellaan ja pian ollaan Seinäjoella.


4. Kyrkösjärven voimalaitoksen purkuaukolle asti pääsee (v. 1999) veneellä tulvan aikaan Ylistarosta. Kävin oikomassa puutuneita jäseniäni ja soitin muutamalle kamulle jotka eivät uskoneet korviaan sanoessani tulleeni veneellä jokea pitkin Ylistarosta keskelle Seinäjoen kaupunkia.


5. Paluumatkalla oikaisu-uomaa pitkin ja tulossa taas veneen maita pitkin vetopaikalle säännöstelypadon kohdalla.


6. Hikinen veneenkanto/veto takanapäin, moottorin tankkaaminen, evään puraisu ja kokka ajelehtivien jäiden sekaan myötävirtaan. Niimpä sitten ollaan pian taas Kylänpäässä Härkäkosken kohdalla. Paluumatka kesti varmasti tunnin vähemmän kuin meno Seinäjoelle


7. Yleiskartta reitistä. Lähtö vasemmalta ylhäältä Ikola/Vataja kohdasta, perillä; katso alimman kuvan kohdalta.


8. Tarkempi kartta reitistä, reitti merkitty punaisella viivalla.


9. Seinäjoen kaupungin sisäinen menopaluureitti merkitty sinisellä teiden ollessa merkittynä punaisella.

Livekartta
10. Lähtöpaikka merkitty sinisellä nuolella.


11. Toinen ääripää eli Kyrkösjärveen johtavan täyttökanavan pato Ilmajoen puolella.

12. Metsäpalsta