84 katselua

Eksoottisia toimia talvella

Polkupyöräilyä jäällä ja soutelua samana päivänä Kyrkösjärvellä Tammikuussa 27.01.2017

(Kuvat myöhemmin koska voin tehdä samat jutut monta kertaa tänä talvena. Photos later)

Tänään 27.01.17 klo n. 13-16 kun oli sopiva tilaisuus ja ihan sika-hieno pitkästäaikaa tuuleton ulkoilukeli ( +3°C ) lähdin airojen ja kapteenin uimaliivin kanssa polkupyöräilemään.

No päädyin airojeni ja polokupyöräni kanssa tietysti Kyrkösjärven rantaan Seinäjoella koska satun asumaan 100m päässä siitä.

Veneelle meiltä on matkaa kuitenkin noin 1,5km ja liukkaista jäisistä teistä johtuen liukastelua ja tasapainoilua matkanteko oli muutamin paikoin mennen tullen.

Perille veneelle päästyäni; ei kun rensselit paattiin ja vesille. Soutelu maistui avovedessä.

Väki ihmettelee miksi avovettä tammikuussa järvessä ?

No kyse on siitä että Kyrkösjärvi on tekoallas jossa toimii kaksikin voimalaitosta.

SEVO n turpeenpoltto sähkö/lämpövoimalaitos joka ottaa vettä sisäänsä n. 1 km järven keskikohdasta etelään päin ja 1.7 km veneeni paikasta sekä alapuolisessa osassa järveä sijaitseva kyrkösjärven vesivoimalaitos.

Sähkö/Lämpövoimalaitos päästää veneen lähelle keskijärvelle lämmintä vettä joten näin tammikuullakin järvialue on isolta alalta sula.

( Seinäjoen Energian omistaman Kyrkösjärven vesivoimalan pudotuskorkeus on 42 metriä, ja siinä on yksi 7.4 MW:n Francis-turbiini. Alakanava kulkee kallion sisällä 1.3 kilometriä Keskus-sairaalan alta Seinäjokeen. Valmistumisvuosi on 1980, jolloin se toimitti 18% kaupungin sähköstä. Nykyään ehkä 5% ? Voimala voi toimia saarekekäytössä Keskussairaalan varavoimalaitoksena.
Voimalan rakenteisiin tuli paha vika muutama vuosi valmistumisen jälkeen ja vesi tulvi sisään. Olimme ammattikoulunaikoina tutustustumassa voimalaan tulvan jälkeen ja siististi oli remppa tehty. Vika aikaan alhaalla oli vielä useita henkilöitä töissa, mutta he pääsivät onnellisesti pois, joskin kovan kiireen kera. Urakoitsija V-P Kyykkä korjasi laitoksen takuuna. )

No siihen exotiikkaan: Samantien kun kokka karahti soutelun jälkeen rantaan ajattelin vähän pyöräillä ja ajelinkin sitten n. 3 km. matkan kyrkkärin viralliselle veneenlaskupaikalle josta muitta mutkitta ajoin polkupyörällä jäälle nähtyäni järvellä aura-auton renkaanjäljet.

No ensiksi kaaduin 30m päästä sileän ja liukkaan jään kohdassa polkumasiinalla kyljelleni tosin loukkaamatta itseäni.
Nainen joka oli lenkillä sai videota pyöräilystäni jäällä 💡 

Poljin eteenpäin vältellen eilen jäätyneitä kohtia ja nostin pyörän rantaan n. 50m. ennen SEVON veden sisäänottoaukkoa.

Siitä sitten kotiin loput 2km ja blogia kirjuuttamaan. 😛 

Vastaa viestiin

You must be logged in to post a comment.