133 katselua

Inflaation kiihdyttämisestä

Rahan painaminen on alkanut EKP n ja muiden keskuspankkien taholta ja inflaatiopeikko on alkanut vaanimaan meitä ihmispoloja joka nurkan takana ainoana tavoitteenaan nostaa hintoja sekä palkkoja.

Sijoittajat ympäri maailmaa huutavat keskuspankkeja apuun talousmyrskyn keskellä. Ja keskuspankit vastaavat.

Elvytystoimenpiteet ovat useimmiten rauhoittaneet markkinat hetkeksi ja tarjonneet lisäpotkua talouteen. Uuden rahan printtaaminen kuitenkin heikentää aina sen arvoa. Osa asiantuntijoista onkin ennustanut nykyisen fiat-rahajärjestelmän tulevan, ainakin jossain muodossa, tiensä päähän.

Yksi näistä on varainhoitojätti Templeton Emerging Markets Groupin hallituksen puheenjohtaja Mark Mobius, joka kertoi CNBC:n haastattelussa, että sijoittajat alkavat pian vaatia valuuttojen vakuudeksi kultaa tai muuta kiinteitä omaisuusmuotoja.

”Se on jo tapahtumassa, mikä näkyy keskuspankkien kullan varastoimistrendinä. Arvioiden mukaan ainakin puolet kultaostoista tapahtuu keskuspankkien toimesta. Ne valmistautuvat päivään jolloin he voivat sanoa, ”Okei, valuuttamme tuettu kullalla ja siksi olemme vahva maa.””, Mobius kertoi CNCB:lle.

Myös ACE Investment Strategistsin pääneuvonantaja Yu-Dee Chang kyseenalaistaa nykyisen rahanprinttauksen.

”Jos rahan printtausta jatketaan, olemme ennemmin tai myöhemmin ongelmissa”, Chang kertoi.

Westpac Bankin senioristrategi Sean Callow sen sijaan on sitä mieltä, että jos romahdus olisi mahdollinen, olisi se tapahtunut jo ajat sitten.

”Bondimarkkinoiden vigilantisteilla on ollut kaikki mahdollisuudet rankaista USA:ta sen massiivisesta budjettialijäämästä. Markkinoilla kuitenkin luotetaan näihin valuuttoihin – etenkin dollariin, puntaan ja jeniin”, Callow perusteli.

Lähde: Arvopaperi Mirko Hurmerinta, 27.7.2012, 16:28

Comments are closed.