Käyttö ja kuvausvinkkejä
PANASONIC LUMIX DMC - FX-9 lle.

Kameran Ominaisuuksia
Panasonicin DMC-FX9 on kuuden megapikselin kamera, jossa on Leican 3-kertainen zoom-objektiivi, suuri, kirkas ja tarkka LCD-näyttö, optinen kuvanvakain ja VGA-videotallennus.

Panasonic Lumix DMC-FX9 on suositun ja Tekniikan maailman sekä MikriBitti-lehtien testeissä menestyneen FX-sarjan kehittynein malli ja raatien valinta. Kameran uusia ominaisuuksia ovat mm. huomattavasti aiempaa tarkempi ja kirkkaampi LCD-näyttö, entistä nopeampi tarkennus, erittäin hyvä akun kesto sekä joukko uusia, käyttöä helpottavia kuvausmuotoja.

Kameran 2,5 tuuman näytössä on 207 000 pikseliä, joten se on lähes kaksi kertaa tarkempi kuin aiemmissa malleissa. Myös näytön kirkkautta on parannettu ja valoisuutta voi tarvittaessa lisätä 140 prosenttia nappia painamalla.

 

Kamerassa käytetään uutta li-ion-akkua (litium-ioni), jonka kapasiteetti on 162 prosenttia aikaisempaa suurempi. Panasonicin uusi Venus Engine Plus - kuvaprosessori kuluttaa virtaa vain 60 prosenttia aikaisemman kuvaprosessorin kulutuksesta. Näin FX9-kameran akku kestää kaksi kertaa kauemmin kuin FX7-mallin akku. FX9-kameralla voidaan ottaa yhdellä latauksella noin 260 kuvaa riippuen mm. virransäästöasetuksista, salamalla vai ilman, zoomauksesta, otetaanko kuva äänellä vai ilman.

Entisellään ovat kestävä alumiinirunko, tyylikäs muotoilu, huippulaatuinen Leican objektiivi sekä optinen kuvanvakain. MEGA O.I.S -kuvanvakaimen ansiosta normaalissa huonevalossa voidaan kuvata teräviä kuvia ilman salamaa.

DMC-FX9:ssä on kuuden megapikselin kuvakenno. Siinä on kolminkertaisella optisella zoomilla varustettu Leica DC VARIO-ELMARIT -objektiivi. Siinä on seitsemän linssielementtiä, joista kolme on kalliimmissa objektiiveissa käytettyjä ns. asfäärisiä elementtejä. Objektiivin valovoima on F2.8-5.0 ja sen polttoväli vastaa kinofilmikameran polttoväliä 35-105 mm.

Kamerassa on Extra Optical Zoom -toiminto, jonka avulla zoomausaluetta voi lisätä 4,1-kertaiseksi käyttämällä kolmen megapikselin tarkkuutta, jolloin kuva muodostuu kuvakennon keskustassa.

Ja jopa 16,4 kertainen kokonaiszoomi digitaalisen ja optisen yhdistelmänä 0,3 megan kokoisia kuvia otettaessa, eli otettaessa nettisivulle sopivia 640x480 pixelin kuvia, muun muassa diaesityksiin kuten allekirjoittanutkin tekee. Ks Esim:

Kuvasuhteeksi voidaan valita digikameroissa yleinen 4:3, perinteisen diakuvan suhteita mukaileva 3:2 tai 16:9-laajakuva.

DMC-FX9 kuuluu tällä hetkellä (Joulukuu 2005) markkinoiden pienimpiin digikameroihin. Sen ulkomitat ovat 94x50x24 mm ja paino akun ja muistikortin kanssa noin 155 g. Kameran tyylikäs runko on kestävää alumiinia.

Optisen kuvanvakaimen ja Leican optiikan lisäksi Panasonic DMC-FX9:ssa on muitakin ammattikameroista tuttuja hienouksia. Etsinkuvaan saadaan haluttaessa ohjausviivat kuvan pysty- ja vaakalinjojen suoristamiseksi sekä jo ennen kuvan ottamista näkyvät histogrammitiedot oikean valotuksen varmistamiseksi.

Valkotasapainon käsisäätö ilahduttaa kehittyneempiä kuvaajia. Valkotasapainoa voidaan säätää 150 Kelvin-asteen välein +/-1500 Kelviniä.

Valotuksen voi myös haarukoida. Automaattinen haarukointi ottaa kolme kuvaa 1/3 - 1 aukon valotuserolla. Valotusta on mahdollista korjata -2 ja +2 EV-arvojen välillä 1/3 aukon portain.

DMC-FX9:n laukaisuviive on vain 0,008 sekuntia ja kamera on erittäin nopeasti käyttövalmis. Mega Burst -sarjakuvausmuodossa voidaan tallentaa kolme kuvaa sekunnissa parhaalla laadulla.

Automaattinen tarkennus toimii kaksi kertaa nopeammin kuin FX7-mallissa. Valittavana on 1-5 pisteen älykäs tarkennus ja pistetarkennus. Hämärässä kuvaamista varten kamerassa on tarkennuksen apuvalo.

Monipuolisista ominaisuuksista huolimatta DMC-FX9:n käyttö on helppoa.

Kuvausmuodon valintakiekko asennossa "SCI" tarjoaa peräti 14 valmista käyttöasetusta, joiden joukossa ovat mm. urheilu, maisema, yömaisema, muotokuva, yömuotokuva, oma muotokuva, vauva, ilotulitus, juhla, ruoka, normaali, videokuva, helppo ja toisto sekä yhteensä 17 eri muotoa joiden asetuksia voit luonnollisesti erikseen säätää.

"Esikatselussa" voit katsoa kamerasi sisällä olevat kuvat helposti ja vaivattomasti.

"Normaali"-muodossa voit käyttää kaikkia kameran todella monipuolisia säätöjä helposti, ne ensin opittuasi.

"Helppo" (tampio)-muodossa myös aloittelija saa kuvat aina onnistumaan. Toiminto valitsee asetukset käyttötarkoituksen mukaan, esim. sähköpostiin tai tulostettavaksi tarkoitetulle kuvalle, ilman että kuvaajan tarvitsee tietää mitään pikselimääristä.

"Makro"-muodossa voit ottaa vaikka leppäkertun silmästä tarkan ja värikkään kuvan.

"SCI"- eli 14 valmista asetusta muodossa löytää kokemattomammatkin kuvaajat helppoja esivalintoja joilla kuvat onnistuvat aina

Kuten:

"Muotokuva"-asetuksella saat hyviä, teräviä ja kauniita otoksia myös ilman salamaa

"Urheilu"-asetuksella nopeasti liikkuvat päivänvalokohteet tallentuvat todella upeina muistiin

"Ruoka"-asetus toistaa myös salamaa käytettäessä herkullisen ruoan ominaisvärit

"Maisema"-asetuksella saat todella upeat maisemakuvat päivänvalossa

"Ilta muotokuva"-asetuksella henkilökuvaukset hämärässä onnistuvat hyvin

"Yömaisema"-asetuksen avulla varmistat terävän kuvan pimeästä maisemasta

"Vauva"-asetus tallentaa automaattisesti lapsen iän kuviin, kun kameraan on ensin asetettu lapsen syntymäaika. Tämä muoto myös hieman pehmentää kuvaa.

"Pehmeä iho"-asetus sopii aloitteleville muotokuva kuvaajille jolloin sävyjä pehmennetään ja ihonväri tulee luonnollisempana esille

"Kynttilän valo"-asetus jolloin valotusautomatiikka säätää ja optimoituu siten että kuvaaminen melkein pimeässä ei tarvitse salamaa vaan herkät sävyt tallentuvat hienosti kuvaan

"Juhla"-asetuksessa erittäin hämärässä liikkuvakin kohde tallentuu terävänä ilman salamaa

"Ilotulitus"-asetuksessa estyy ylivalotus kirkkaiden leimahdusten ja tumman taivaan välillä automatiikan avulla

"Lumi"-asetuksessa kirkkaasta valkeasta hangesta poimitaan tarkallekkin silmälle näkymättömiä yksityiskohtia

"Tähtitaivas"-asetuksessa pienen-pienet miljoonien valovuosien päässä heikosti kimmeltävät tähdet saavat hienon ulkoasun

"Oma muotokuva"-asetuksessa kuvanvakain käynnistyy automaattisesti, tarkennus asettuu käsivarren mitan päähän (välille 30-60 cm) ja salaman teho muuttuu tarkennusetäisyyttä vastaavaksi. Näin omista kasvoista on helppo näpätä tarkka kuva yhdellä kädellä.

"Elokuva"-asetuksella onnistut videonteossa varmasti asetusten ollessa oikeat.

DMC-FX9:n vakiovarusteisiin kuuluvat 16 megatavun SD-muistikortti (Secure Digital), kestävä li-ion-akku, akkukotelo, verkkolaite/akkulaturi johtoineen, hihna, johdot kameran liittämiseksi tietokoneeseen tai televisioon, ohjelmistot kuvien katseluun ja käsittelyyn sekä suomenkieliset käyttöohjeet jos hankit kameran Suomesta.

 

Katso kameran Ominaisuuksia

Korjailukikat esim IrfanView, Adobe Photoshop, PaintShop Pro ym. ohjelmille


Itse käytän Filters Unlimited 2.0.3   Hintaan n. 32 € / loppuelämäni esim:
Irfanview, Adobe PhotoShopissa ja PaintShopPro ssa, jossa ominaisuuksina:

Kun haluat erityisen hyviä kuvia

I
Isompi resoluutio ja värisyvyys antaa enemmän korjaus- ja työskentelyvaraa. Käyttötarkkuutta isompi kuvausresoluutio on hyvä käytäntö.
II
Korjaa kuvan mustan ja valkoisen pisteet kohdalleen. Se antaa kuvalle voimaa.
III
Säädä kuvan gamma-arvo sellaiseksi, että kuva on selkeä ja kirkas. Ota kuitenkin kuvan tunnelma huomioon.
IV
Korjaa kuvan värisävyt oikeiksi tai sellaisiksi, että ne miellyttävät silmää.
V
Tee kuvasta normaali täysvärikuva. Jos olet käyttänyt isompaa väriavaruutta, nyt on oikea hetki pudottaa se 24 bittiin.
VI
Terävöi kuva. Monet kuvat ovat alunperin hieman pehmeitä, joten niiden selkeyttä pitää vielä ehostaa.
VII
Skaalaa kuva oikeaan kokoon ja muuta sen resoluutio haluamaksesi. Käyttökuvaa on turha pitää liian suuriresoluutioisena tai -kokoisena.
VIII
Tallenna kuva oikeassa muodossa ja oikein pakattuna. Web-käyttöön parhaat muodot ovat toistaiseksi webP, gif ja jpeg.
IX
Jos kamerassasi on histogramminäyttö käytä sitä hyväksesi.Kuinka korvaan kasvojentunnistuksen ?

Kasvojentunnistus on kamerassa näppärä ominaisuus. Kuvattaessa yhtä tai kahta henkilöä, kamera tarkentaa suoraan kasvoihin ja osaa useimmiten säätää valotuksenkin oikeaksi kasvojen esiintuloa ajatellen.
Asiassa on kaksi ongelmaa. Jos kasvojentunnistus on koko ajan päällä, niin kamera voi tarkentaa kasvoihin, vaikkei olisi tarkoitus. Maisemakuva voi jäädä epätarkaksi, koska kuvan etualalla oli joku vieras ihminen. Jos tunnistus ei ole kokoajan päällä, niin se pitää muista kytkeä toimintaan. Tämä voi olla hidasta, jos pitää käyttää valikkoja tämän takia.
Täydellinen automaattitarkennus ei ole vaikea asia, jos kuvaaja tekee sen itse. Kokeilemalla saa hyvästä tarkennuksesta rutiinin, joka lisää onnistuneita kuvia. Tämä menee seuraavasti:

1. Aseta kamera yhden pisteen tarkennukseen.

Etsi kamerastasi tarkennustavan asetus, se on lähes kaikissa kameroissa käytettävissä. Valitse toiminnaksi yhden pisteen tarkennus ja aseta pisteeksi etsimen keskipiste. Käyttöopas ohjaa tässä, avainsanoja ovat "AF", "automaattinen tarkennus", "yhden pisteen tarkennus". Vaihtoehtoja tälle ovat yleensä "AiAF", "monipistetarkennus", "laajan alueen tarkennus" tai vastaavat.
Joskus kamera ei anna muuttaa tätä asetusta täysautomaattitilassa, vaan on käytettävä P-tilaa tai vastaavaa. Kamerassa voi olla myös asetus, jolla tarkennustapa jää muistiin virtojen katkaisun jälkeen, tämä kannattaa myös asettaa päälle.

2. Käytä etuvetoa

Kamerasi laukaisimessa on kaksi asentoa. Painettaessa se puoleenväliin, kamera tarkentaa ja mittaa valotuksen. Yleensä laukaisimessa tuntuu pieni vastus, ja mittauksen jälkeen kamera näyttää näytöllä tarkennuspisteen vihreänä neliönä tai vastaavana. Tätä tilaa kutsutaan etuvedoksi. Kamera ei muuta enää tarkennusta, jos pidät laukaisimen painettuna puoleenväliin. Kamera ottaa varsinaisen kuvan kun painat laukaisimen pohjaan.
Voit käyttää etuvetoa hyväksesi oikeaan tarkennukseen. Suuntaa kameran etsinkuvan keskipiste haluamaasi kohteeseen, vaikkapa kuvattavan henkilön kasvoihin. Paina laukaisin puoleen väliin, jolloin kamera tarkentaa. Pidä laukaisin painettuna, ja käännä kameraa siten kun haluat kuvan sommitella, kuvattavan ei tarvitse enää olla kuvan keskellä. Kun olet tyytyväinen tilanteeseen, paina laukaisin pohjaan.

3. Tarkenna oikein

Jos kuvassa on useampi henkilö, kohdista tarkennus etäisyydeltään keskivaiheilla olevan ihmisen kasvoihin. Esimerkiksi, jos kuvaat riveissä olevia ihmisiä, tarkenna keskimmäiseen riviin, niin takanakin olevat ovat tarkkoja.
Jos haluat kuvata liikkuvaa kohdetta, voit nopeuttaa kuvanottoa ennakoimalla. Tarkenna ensin kuvauskohtaan, maahan tai muuhun sopivaan samalla etäisyydellä olevaan asiaan. Pidä laukaisin painettuna puoleenväliin, ja odota kunnes kuvattava on tässä pisteessä. Paina laukaisin puoleenväliin. Jos kyseessä on hyvin nopeasti liikkuva asia, niin älä seuraa sitä kameran näytöltä vaan suoraan näkymästä

Kuvatiedostojen ominaisuuksia

Tyyp pi Kuvaus Häviö tön
RAW Yleisnimitys prosessoimattomalle kuva-raakadatalle. Ei sinällään valmis kuvatiedosto. Katselulaadultaan jopa huonompi kuin käsitelty raakadata. Värisyvyys 10 - 14 bittiä. Häviötön. Pakkaamaton. Kaikilla kameravalmistajilla oma tiedostomuotonsa. Käytetään hyvissä digikameroissa, kuvan käsittelyssä.  On
TIFF
Tagged Image File Format. Häviötön pakattu tai pakkaamaton tiedostomuoto valokuville. Käytetään paremman luokan digikameroissa, kuvankäsittelyssä ja painotöissä.
 On
JPEG
Häviöllinen tiiviydeltään säädeltävä pakkausmuoto valokuville. Käytetään yleisesti digikameroissa ja hyvä valinta www-sivuille.
  Ei
WebP
Bittikarttagrafiikan tiedostomuoto, jossa häviöllinen ja häviötön pakkaus. Avoimen lähdekoodin tiedostomuoto, joka säilyttää kuvien laadun, mutta pienentää kuvien kokoa. WebP-kuvat mahdollistavat sen, että verkkosivut latautuvat nopeammin, käyttävät vähemmän verkkoyhteyttä ja säästävät erityisesti puhelimen akkua mobiilidatalla selatessa.
WebP pienentää kuvien kokoa 26% verrattuna samanlaatuisiin PNG-kuviin.
On + Ei
PNG
Portable Network Graphics. Häviötön pakkaus- muoto äärimmäistä tarkkuutta vaativille kohteille kuten maastokartat yms. Säilyttää värinsä kuvaa muokattaessa toisin kuin jpg. Aika suuri tiedostokoko www-sivuille. Tiiviimpi kuin TIFF.
 On
GIF
Häviöttömästi tiiviydeltään säädeltävä, pakattu, värimäärältään säädettävä ja rajattu tiedostomuoto piirroksille ja kaavioille. Yleinen www-sivuilla.
 On
BMP
Bitmap. Pakkaamaton tiedostomuoto, jota käyttää esimerkiksi Windowsin Paint apuohjelma. Liian suuri tiedostokoko web sivuille.
 On

Liikkuvan kuvan vertailu

Edut Haitat Huomattavaa
Korkea Laatu
DV-AVI
* Superb video laatuinen
* Voi muuttaa takaisin VHS videoksi
* Suuri tiedostokoko
* 25GB / 60 minuutin videolla
Tehokkaan tietokoneen tarve johtuen suuresta tiedostokoosta
MPEG-4 (MPEG-4 AVC eli h-264 ja ilmainen FFmpeg)
* Erittäin hyvä laatu
* Voi polttaa DVD levylle
* Suuri tiedostokoko Oliopohjainen kuvan ja äänen koodaus. Voi tehdä erittäin korkealaatuisia DVD tä.
MPEG-2
* Hyvä Laatu
* Voi polttaa DVD levylle
* Suuri tiedostokoko
* 4.7GB / 2 tunnille videota (tiedostokokoa voi muuttaa bittimäärää muuttamalla, korkeampi määrä, isompi tiedostokoko)
Voi helposti tehdä korkealaatuisia DVD tä, käyttämällä DVD poltto-ohjelmaa
DivX ja varianttina XviD
* Hyvä laatu järkevän kokoisessa tiedostossa * Ei standardi video formaatti
* Ei voi valmistaa videota DVD ksi tai CD ksi
Editoitava videotiedosto formaatti
Keskinkertainen Laatu
MPEG-1
* Standardi video formaatti Video CDn tekemiseen * Video laatu ei niin terävä kuin MPEG-2 ssa
* Kaikki DVD playerit eivät tue VCD esityksiä
Paras valinta Video CDn tekemiseen
Virtautuvat Formaatit
RealPlayer   (RealVideo, RAM)
* Pieni tiedostokoko
* Hyvä kuvalaatu
* Ideaalinen web siirtoon
* Pakattu formaatti
* Vaatii oman toisto-ohjelman
* EI Editoitavissa
Usein käytetty streaming formaatti, menettämässä käyttäjiä.
MediaPlayer   (WMV)
* Pieni tiedostokoko
* Hyvä kuvalaatu
* Ideaalinen web siirtoon
* Pakattu formaatti
* Editoitavissa Windows Movie Makerilla
Microsoftin tukema virtautuva video formaatti. Tiedostot näytetään Windows Media Playerilla.
QuickTime   (mov)
* Hyvä kuvan laatu
* Aika ideaalinen web siirtoon
* Suurin tiedostokoko (verrattuna muihin virtautuviin formaatteihin
* Editoitavissa ilmaiseksi mm. MediaCoderilla.
Paras tunnettu video-laatu näistä kolmesta.
Suosittu Web-käytössä. Tiedostot näytetään mm iTunesilla.

Videopakkaus / tiedostomuutos esim MediaCoder ohjelmalla

Lataa MediaCoder
Olen jäsenenä N:o 620, avustaessani ohjelman tekemistä kansainväliseksi menestykseksi.

Kääre Tiedostonimi Koodaus
AVI .avi MPEG-2, MPEG-4, DivX ja XviD
Indeo
Cinepak
Windows Media
Matroska .mkv MPEG-4
Quicktime -koodekit
AVI-koodekit
Ogg Media Format .ogm MPEG-4
Quicktime -koodekit
AVI-koodekit
ASF .wmv
.asf
Windows Media ja VC-1
MPEG-1 ja MPEG-2
MPEG-4
QuickTime .mov Sorenson (H.264)
Cinepak
RealMedia .rm RV40

KAMERATESTEJÄ:

Mikrobitti
Tekniikan maailma
Dpreview
Dcresource
Digicamreview
ILMAISTA KUVIEN SÄILYTYSTILAA:

Sugar Sync
Mun kuvat
Image Shack
Image Venue
Photo Bucket
Picasa
KuvaBoxi
Flikr
Hello
Sky Drive Live
Sun Tuubi myös sivutila
Zoomr
Copyright © Sivustot.net 2005     Yksityisyyden suoja