DIGIAIKAA KULUNUT:
Syyskuun ensimmäisestä päivästä v. 2007, olemme saaneet nauttia ANTENNI DIGIÄ:
00 vuotta 00 päivää 00 tuntia 00 minuuttia 00 sekunttia
Maaliskuun ensimmäisestä päivästä v. 2008, olemme katselleet KAAPELI DIGIÄ puoli vuotta vähemmän


Teräväpiirtoon liittyviä termejä suomeksi
Teräväpiirto eli HD sekä yleistä Digiasiaa


Antenna Ready HD
Laitteella, jossa on tämä merkintä, voi antennitelevisioverkossa nykyisten normaalitarkkuuden televisiokanavien lisäksi katsella myös HD- eli teräväpiirtokanavia ja maksullisia HD-tv-palveluita. Laite toimii testatusti kaikissa Suomen antennitelevisioverkoissa. Kaikissa Antenna Ready HD -vastaanottimissa on T2-viritin.

Cable Ready HD
Laitteella, jossa on tämä merkintä, voi kaapelitelevisioverkossa nykyisten normaalitarkkuuden televisiokanavien lisäksi katsella myös HD- eli teräväpiirtokanavia ja maksullisia HD-tv-palveluita. Laite toimii testatusti kaikissa Suomen kaapelitelevisioverkoissa.

CIv1 -> CI+
Kun siirrytään CI+ moduuleihin, loppuu CIv1 moduuleiden käyttö.
CIv1 salattu vain kortin ja moduulin välinen liikenne ja CI+ salattu HD-boksin/telkkarin ja moduulin välinen liikenne.

CIv1 versiolla pystyy katsomaan "maksullisia" HD lähetyksiä vain vuokrattavalla kaapelioperaattori kohtaisella CIv1 kortinlukijalla. (johtuu yhden suuntaisesta salauksesta)

CI+, CI Plus (Common Interface)
Kortinlukijoissa ja televisioissa käytetty uusi tekniikka maksullisten teräväpiirtokanavien katsomiseen.
CI+ kortinlukija avaa teräväpiirtoiset maksutelevisiolähetykset ainoastaan CI+ kortinlukijapaikalla varustetuissa televisioissa. Kaapelitelevisioverkossa CI+ kortinlukijoita voidaan kuitenkin käyttää myös vanhemmissa televisioissa tavallisen tarkkuuden maksu-tv-lähetysten katsomiseen.
Myös CI+ kortinlukijapaikalla varustetuissa televisioissa voidaan käyttää vanhempia kortinlukijoita normaalitarkkuuden maksu-tv-lähetysten katsomiseen.
CI+ kortinlukija tulee aina linkittää ohjelmakortin kanssa, vaikka sillä katsottaisiin vain normaaleja maksu-tv-kanavia. Linkittämistä varten tulee ottaa yhteyttä oman maksu-tv-operaattorin asiakaspalveluun joka ainoastaan vuokraa laitetta.

DVB-T2
Antennitelevisioverkossa käytettävä lähetystekniikka. Antenniverkon HD-lähetyksissä käytetään tätä tekniikkaa. DVB-T2-tekniikka edellyttää, että vastaanottimessa on T2-viritin.

4K / 8K / 16K HD Tv
Televisiot, jotka näyttävät 4 tai 8 tai 16 kertaa terävämpää Full-HD kuvaa. Pixelimäärä vaakasuunnassa jopa paljon yli 20000px riippuen kuvaruudun koosta.

Full HD
Markkinointitermi televisioille, jotka näyttävät teräväpiirto- eli HD-kuvaa parhaalla mahdollisella tarkkuudella (kts. HD Ready 1080p).

HD, High Definition eli teräväpiirto.
HD:llä tarkoitetaan tavallista, digitaalista televisiokuvaa huomattavasti parempaa, terävämpää kuvaa.

HD-lähetys
HD- eli teräväpiirtolähetyksen tarkkuus on parhaimmillaan lähes viisi kertaa suurempi kuin tavallisen digi-tv-lähetyksen. Ero näkyy televisioruudulla selvästi tarkempana kuvana ja kirkkaampina väreinä. HD-lähetyksen katsomiseen tarvitaan siihen soveltuvat laitteet.

HDMI (High Definition Multimedia Interface)
Kaapeliliitäntä, jolla johdetaan digitaalista kuvaa ja ääntä laitteiden (esim. televisio ja digiboksi) välillä. Tarvitaan HD- eli teräväpiirtolaitteiden kytkennässä.

HD Ready
Hyväksyntämerkintä televisiolle, joka pystyy näyttämään teräväpiirto- eli HD-kuvaa

HD Ready 1080p (Full HD Ready)
Hyväksyntämerkintä televisiolle, joka pystyy näyttämään teräväpiirtokuvaa parhaalla mahdollisella tarkkuudella. Näyttöpaneelin tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä eli kuvapistettä

Kortinlukija (CA-moduuli)
Televisioon liitettävä lisälaite, johon ohjelmakortti laitetaan. Kortinlukijaa tarvitaan, jos halutaan katsoa maksu-tv-ohjelmia, eikä televisiossa ei ole sisäänrakennettua kortinlukijaa tai televisioon ei ole liitetty digiboksia.

Linkitysnumero (Sirun tunniste / Pairing ID / Chip ID / CAM-ID) ja yleistä asiaa
Sarjanumeron kaltainen, laitteen yksilöllinen tunniste (11 numeroa) joka löytyy kaikista Cable Ready HD ja Antenna Ready HD -digibokseista sekä CI+ -kortinlukijoista. Tunniste löytyy laitteen takaa tai pohjasta sekä myös käyttövalikosta. Tämä numero tarvitaan laitteen ja ohjelmakortin linkitykseen. Yle hd ei vaadi korttilinkitystä.

Televisio-ohjelmia tuottavat tahot ovat halunneet teräväpiirto lähetyksiin oman conax sovitin tyypin (CI+) joka aina linkitetään yhteen televisioon kopiosuojauksellisista syistä. Sen vuoksi televisiosta pitää antaa sarjanumero ja television pitää myös olla CI+ yhteensopiva. Eli pelkkä MPEG4 viritin ei riitä.

Teknisesti HD-lähetykset voidaan toimittaa tv-vastaanottimiin ilman salausta. Monissa muissa Euroopan maissa julkisen palvelun tv-yhtiöt jakavat teräväpiirtoa ilman salausta.
Satelliittiantennin kautta kyseisiä HD-lähetyksiä voi katsella myös Suomessa ilman katselukorttia ja kortinlukijaa.

 

Kysymyksiä ja vastauksia HD-laitteista


Asun kaapeli-tv-taloudessa. Millaiset laitteet tarvitsen katsellakseni maksullisia teräväpiirtolähetyksiä ?
Tarvitset joko:
a) Cable Ready HD -hyväksytyn digiboksin ja teräväpiirtokuvaa toistavan television sekä ohjelmakortin. HD-boksi liitetään televisioon HDMI-johdolla. tai
b) Cable Ready HD -hyväksytyn television CI+ kortinlukijapaikalla ja linkitetyn CI+ kortinlukijan sekä ohjelmakortin. tai
c) Cable Ready HD -hyväksytyn television ja kaapeli-tv-operaattorilta vuokrattavan, linkitetyn kortinlukijan sekä ohjelmakortin. Tarkista kortinlukijan ja sisällön saatavuus omalta operaattoriltasi.

Asun antenni-tv-taloudessa. Millaiset laitteet tarvitsen HD-lähtysten katsomiseen ?
a) Antenna Ready HD -hyväksytyn television ja linkitetyn CI+ kortinlukijan sekä ohjelmakortin. tai
b) Antenna Ready HD -hyväksytyn digiboksin ja teräväpiirtokuvaa toistavan television sekä ohjelmakortin. HD-boksi liitetään televisioon HDMI-johdolla.

Televisiossani on MPEG-4- ja CI+-ominaisuus, mutta sitä ei löydy Antenna Ready HD -laitteiden listalta. Miksi televisiollani ei näy antenniverkon HD-lähetykset ?
Antennitelevisioverkon HD-lähetystekniikka on DVB-T2, jolloin myös vastaanottimessa tulee olla T2-viritin.

Voiko yhteen hd-laitteeseen linkittää vain yhden ohjelmakortin ?
Samassa taloudessa olevia, saman operaattorin ohjelmakortteja ja hd-laitteita voi linkittää keskenään useampia. Tarkista tilanne omalta operaattoriltasi. Jos haluat varmistaa, että kaikki kotitaloudessasi olevat ohjelmakortit toimivat myös hd-laitteessa, pyydä operaattorin asiakaspalvelua linkittämään myös mahdolliset rinnakkaiskorttisi hd-laitteeseen.
Eri operaattoreiden ohjelmakortteja ei voi linkittää samaan laitteeseen.

Toimiiko korttini muissa digibokseissa, jos linkitän sen HD-laitteeseen ?
Kyllä. Kortti toimii aivan normaalisti vanhoissa digibokseissa.

Jos olen linkittänyt kortin ja CI+-kortinlukijan, voinko siirtää ne toiseen televisioon ?
Kortinlukijan ohjelmakortteineen voi siirtää toiseen CI+-kortinlukijapaikalla varustettuun televisioon tai boksiin.

Asun kaapeli-tv-taloudessa ja haluan tilata HD-kanavapaketin. Televisioni on Cable Ready HD -hyväksytty. Mitä teen ?
Kirjoita televisiosi sarjanumero ja mallinumero ylös ja ota yhteyttä kaapelioperaattorisi asiakaspalveluun. Asiakaspalvelu varmistaa onko televisiosi varustettu CI+ vai CI versio 1 -kortinlukijapaikalla. Voit tarkistaa asian myös https://www.testatutlaitteet.fi/

Cable Ready HD -hyväksytty televisiosi on varustettu CI versio 1 kortinlukijapaikalla
- Asiakaspalvelu kysyy televisiosi sarjanumeron. Sarjanumero tarvitaan, jotta tiedetään, mihin laitteeseen ohjelmakortti liitetään.
- Sarjanumero löytyy television takaa. Sarjanumeron edessä on yleensä teksti "Serial nro" tai kirjaimet "S/N"
- Kaapelioperaattorisi vuokraa sinulle erillisen, linkitetyn kortinlukijan. Tarvittaessa ohjelmakorttisi vaihdetaan uuteen, ja tilaamasi kanavat avataan ohjelmakortillesi. (Tarkista kortinlukijan ja sisällön saatavuus omalta operaattoriltasi.)

Cable Ready HD -hyväksytty televisiosi on varustettu CI+ kortinlukijapaikalla
- Voit ostaa televisioosi Cable Ready HD hyväksytyn CI+ kortinlukijan.
- Kirjoita kortinlukijan linkitysnumero ylös ja ota yhteyttä kaapelioperaattorisi asiakaspalveluun.
Linkitysnumero tarvitaan, jotta tiedetään mihin laitteeseen ohjelmakortti liitetään.
- Tarvittaessa ohjelmakorttisi vaihdetaan uuteen, ja tilaamasi kanavat avataan ohjelmakortillesi.

Miksi kaikkiin Cable Ready HD -hyväksyttyihin televisioihin ei voi ostaa kortinlukijaa ?
Jos televisiosi on CI+ kortinlukijapaikalla varustettu, siihen voi ostaa Cable Ready HD hyväksytyn CI+ kortinlukijan.
Jos Cable Ready HD -hyväksytty televisiosi on varustettu CI versio 1 kortinlukijapaikalla, on siihen mahdollista ainoastaan vuokrata linkitetty CI versio 1 kortinlukija.
Vuokrattu CI versio 1 kortinlukija on operaattorikohtainen ja toimii vain kunkin operaattorin omassa verkossa. Tarkista kortinlukijan ja sisällön saatavuus omalta operaattoriltasi.
Operaattori voi tarvittaessa vaihtaa kortinlukijan uudempaan.
Vuokrasopimuksella määritellään, mihin käyttöön ja millä laitteilla kortinlukijaa saa käyttää.

Cable Ready HD -televisioni sarjanumeroa ei löytynyt kaapeli-tv-yhtiön tietokannasta ja minua pyydettiin esittämään laitteeni ostotodistus. Miksi ?
Laitevalmistajien tulisi ilmoittaa kaikkien Cable Ready HD -hyväksyttyjen televisioiden sarjanumerot kaapeli-tv-operaattoreille. Jos laitevalmistaja tai maahantuoja ei näin kuitenkaan ole tehnyt, ostotodistuksella (laitteen maksukuitilla) varmennetaan, että kysymys on Cable Ready HD -hyväksytystä televisiosta, johon maksullisten HD-kanavien katseluun tarvittava, linkitetty kortinlukija voidaan vuokrata. Operaattori ei voi vuokrata kortinlukijaa muuhun kuin Cable Ready HD -hyväksyttyyn televisioon.

Haluan tilata HD-kanavapaketin. Minulla on jo Cable Ready HD- tai Antenna Ready HD -hyväksytty digiboksi. Mitä teen ?
Kirjoita digiboksin linkitysnumero ylös ja ota yhteyttä operaattorisi asiakaspalveluun. Linkitysnumero tarvitaan, jotta tiedetään mihin laitteeseen ohjelmakortti liitetään. Tarvittaessa ohjelmakorttisi vaihdetaan uuteen, ja tilaamasi kanavat avataan ohjelmakortillesi. Varmista myös, että televisiosi kykenee näyttämään teräväpiirtoista kuvaa.

Ostin Cable Ready HD tai Antenna Ready HD-hyväksytyn digiboksin. En tilannut vielä HD-kanavia, mutta siirsin entisen ohjelmakorttini uuteen laitteeseen. Nyt en näe entisiä tilaamiani maksu-tv-kanavia lainkaan. Missä vika ?
Cable Ready HD ja Antenna Ready HD -digiboksi tulee linkittää ohjelmakortin kanssa vaikka sillä katsottaisiin vain perustarkkuuden maksu-tv-kanavia. Kirjoita ylös boksisi linkitysnumero ja ota yhteys kaapeli-tv-yhtiösi asiakaspalveluun. Asiakaspalvelu liittää nykyisen ohjelmakorttisi ostamaasi laitteeseen, ja kanavat avautuvat.
PlusTV:n palvelut eivät tällä hetkellä toimi Antenna Ready HD -digibokseissa.

Voinko ostaa teräväpiirtolaitteen mistä tahansa ja tilata laitteeseeni maksullisia HD-kanavia ?
Laitteen voi hankkia mistä vaan, ja siihen voi tilata maksullisia HD-palveluita, kunhan laite on Cable Ready HD tai Antenna Ready HD -hyväksytty. Cable Ready HD -hyväksyttyyn CI versio 1 kortinlukijapaikalla varustettuun televisioon voi kaapeli-tv-yhtiön asiakaspalvelusta vuokrata maksullisten HD-kanavien katseluun tarvittavan, linkitetyn kortinlukijan. Tarkista kortinlukijan ja sisällön saatavuus omalta operaattoriltasi.
Cable Ready HD tai Antenna Ready HD -hyväksyttyyn CI+ kortinlukijapaikalla varustettuun televisioon voit ostaa linkitetyn Cable Ready HD tai Antenna Ready HD-hyväksytyn CI+ kortinlukijan.
Maksukanavien katseluun tarvittavan ohjelmakortin saat operaattoriltasi, jos sinulla ei vielä sellaista ole.

Voinko ostaa HD-laitteen ulkomailta ?
Yleensä Cable Ready HD ja Antenna Ready HD-hyväksytyt digiboksit sisältävät linkittävän kortinlukijan. Näitä digibokseja vastaavat mallit muilla kuin Suomen markkinoilla on valmistettu toimimaan vain tietyn operaattorin verkossa. Tästä syystä näiden digiboksien kortinlukijat eivät toimi kenenkään muun operaattorin verkossa eivätkä siis myöskään Suomessa. Suomeen valmistetut digiboksit on valmistettu toimimaan kaikissa Suomen kaapeli- ja/tai antennitelevisioverkoissa, lukuun ottamatta tällä hetkellä PlusTV:n palveluita.
Cable Ready HD tai Antenna Ready HD -hyväksytty televisio voidaan ostaa myös muualta kuin Suomesta. Television mallimerkintä tulee olla täysin sama kuin on ilmoitettu hyväksyttyjen laitteiden listalla.

Tarvitseeko HD-kanavia tilattaessa vaihtaa myös entinen ohjelmakortti uuteen ?
Joissain tapauksissa kortin uusiminen on tarpeen. Ota yhteys operaattorisi asiakaspalveluun HD-kanavapaketin tilaamiseksi. Asiakaspalvelija kertoo sinulle samalla, tarvitseeko ohjelmakorttisi vaihtaa uuteen.

 

Kuvissa alempana TV, VHS, DVD ja DIGIBOXIN kytkentä näytettynä 1-4 llä scart-kaapelilla.

Kuvaa klikkaamalla pääset Digita Oyn sivuille

TÄSTÄ DIGI TV. FI SIVUILLE


TV + video + digiboxi mutta EI Scart liitintä TV ssä
****************************************************************************************************
TV + video + digiboxi mutta EI Scart liitintä TV ssä

Voit käyttää vanha videotasi rf-modulaattorina. Digiboksi liitetään videoon scartilla, ja sitten tavallinen antennijohto videosta televisioon. Videon täytyy olla päällä jotta toimisi, ja videossa valitaan AV-kavana (scart sisääntulo).

Asenna johdot ja viritä jokin uhf kanavista 21-69 televisioosi. Jos ei kuvaa, voi johtua siitä, että digibox lähettää signaalin ulos RGB-muodossa, jota video ei osaa välittää. Vaihda digiboxin ulostulo signaali video-muotoon, niin pelaa, ja kuvalaatukin on hyvä ! Eli jos sinulla on sellainen TV jossa ei ole scart liitäntää. Kannattaa käyttää videonauhuria RF muuntimena TV:hen päin. Kaiva vanha vhs-nauhuri vintiltä uusiokäyttöön, homma pelittää eikä maksa mitään:=)TV + video + digiboxi
****************************************************************************************************
TV + video + digiboxi

Kytke yksi SCART-kaapeli TV:n SCART-liittimestä digiboxin SCART-liittimeen ja toinen SCART-kaapeli videosta digiboxin AUX-SCART-liittimeen.
Kytke kolmas SCART-kaapeli TV:n toisesta SCART-liittimestä digiboxin TV-SCART-liittimeen.
Kytke seinärasiasta tuleva antennijohto digiboxin Antenni IN-liitäntään ja edelleen Antenni OUT-liitännästä toinen antennijohto videon Antenni IN-liitäntään.

Kytke videon Antenni OUT-liitännästä kolmas antennijohto TV:n antenniliittimeen.
Kytke virtajohdot seinään ja laita laitteet päälle.

Kytke laitteet sähköjohdolla pistorasiaan, ja laita laitteet virtakytkimistä päälle. Tarkasta myös, että kaukosäätimiin on laitettu toimivat paristot.
TV + video + DVD-soitin + digiboksi
STB = set top box eli digiboksiJos televisiossa on vain yksi SCART-paikka, on siihen helpointa kytkeä digiboksi,
videot ja DVD-soitin SCART-jakajan avulla.

****************************************************************************************************

SCART-jakajan voi hankkia esimerkiksi kodinkone- ja elektroniikkaliikkeistä. Sen avulla valitaan, mitä laitetta kulloinkin katsotaan.

1. Kytke SCART-jakaja televisioon ja siitä edelleen videoiden, digiboksin ja DVD-soittimen SCART-liitäntöihin.

2. Kytke seinärasiasta tuleva antennijohto videoiden "Antenna In" -liitäntään.

3. Kytke videoiden "Antenna Out" -liitännästä toinen antennijohto digiboksin "Antenna In" -liitäntään.

4. Kytke digiboksin "Antenna Out" -liitännästä kolmas antennijohto television antenniliitäntään, jos haluat katsella myös analogisia lähetyksiä.

5. SCART-jakajan avulla valitaan, mitä laitetta kulloinkin katsotaan.

Mikäli sinulla on perusdigiboksi (ei-tallentava) ja tallentava DVD-soitin ja haluat tallentaa digi-tv-lähetyksiä DVD-soittimen avulla, kytke digiboksi ja DVD-soitin toisiinsa SCART-johdon avulla.Jos televisiossa on vain yksi SCART-paikka.
****************************************************************************************************
Myös muut kuin edellä kuvattu kytkentä ovat mahdollisia,

mutta DVD-soittimen MacroVision-suojaus estää usein DVD:n virheettömän katselun esimerkiksi vieressä kuvatussa kytkennässä.

Ko. kytkennässä DVD-soittimen voi siirtää ketjuun juuri ennen televisiota, mikäli DVD-soittimessa on kaksi SCART-liitintä.Jos televisiossa on kaksi SCART-paikkaa:
****************************************************************************************************
1. Kytke SCART-kaapeli TV:n ja videoiden välille
Kytke yksi SCART-kaapeli TV:n SCART-liittimestä videoiden TV-SCART-liittimeen.

2. Kytke SCART-kaapeli videon ja digiboksin välille
Kytke toinen SCART-kaapeli videoiden AV2-SCART-liittimestä digiboksin TV-SCART-liittimeen.

3. Kytke kolmas SCART-kaapeli TV:n ja DVD-soittimen välille
Kytke kolmas SCART-kaapeli DVD-soittimen TV-SCART-liittimestä television toiseen SCART-paikkaan.

4. Kytke antennijohto laitteiden välille
Kytke seinärasiasta tuleva antennijohto digiboxin "Antenna IN" -liitäntään ja edelleen "Antenna OUT" -liitännästä toinen antennijohto videon "Antenna IN" -liitäntään. Kytke videon "Antenna OUT" -liitännästä kolmas antennijohto TV:n antenniliittimeen.

5. Kytke virtajohdot seinään ja laita laitteet päälle.
Kytke laitteet sähköjohdolla pistorasiaan ja laita laitteet virtakytkimistä päälle. Tarkasta myös, että kaukosäätimiin on laitettu toimivat paristot.Jos televisiossa on kolme SCART-paikkaa:
****************************************************************************************************
1. Kytke SCART-kaapeli TV:n ja videoiden välille
Kytke yksi SCART-kaapeli TV:n SCART-liittimestä videoiden TV-SCART-liittimeen.

2. Kytke SCART-kaapeli videon ja digiboksin välille
Kytke toinen SCART-kaapeli videoiden AV2-SCART-liittimestä digiboksin VCR-SCART-liittimeen.

3. Kytke kolmas SCART-kaapeli digiboksin ja TV:n välille
Kytke kolmas SCART-kaapeli digiboksin TV-SCART-liittimestä television kolmanteen SCART-paikkaan.

4. Kytke neljäs SCART-kaapeli TV:n ja DVD-soittimen välille
Kytke neljäs SCART-kaapeli DVD-soittimen TV-SCART-liittimestä television toiseen SCART-paikkaan.

5. Kytke antennijohto laitteiden välille
Kytke seinärasiasta tuleva antennijohto digiboxin "Antenna IN"-liitäntään ja edelleen "Antenna OUT" -liitännästä toinen antennijohto videon "Antenna IN" -liitäntään. Kytke videon "Antenna OUT" -liitännästä kolmas antennijohto TV:n antenniliittimeen.

6. Kytke virtajohdot seinään ja laita laitteet päälle
Kytke laitteet sähköjohdolla pistorasiaan ja laita laitteet virtakytkimistä päälle. Tarkasta myös, että kaukosäätimiin on laitettu toimivat paristot.
Tavallisimpia häiriöitä ja niiden syitä digitaalisessa TV kuvassa


****************************************************************************************************
Pixelöityminen

Usein heikon antennisignaalin aiheuttama. TAI Digiboxin ominaisuus joka poistuu päivittämällä boxi joko antennin tai netin kautta, mallista riippuen.

Tai langattoman tv-sisäverkon talouksissa huonon vastaanotinantennin aiheuttama ongelma.
On huomattava ettei päivittäminen antenniverkon kautta onnistu jos antennisignaalli on ala-arvoisen heikko !****************************************************************************************************
Kuvan pysähtyminen tai ääniongelmat

Usein heikon antennisignaalin aiheuttama TAI Digiboxin ominaisuus joka poistuu päivittämällä boxi joko antennin tai netin kautta, mallista riippuen. Antennirasiasta mitaten signaalin tason tulisi olla 47 -67 dBμV

Ohjeellisesti voidaan todeta, että digivastaanottimen tasomittarissa 100 prosentin taso kuvaa laitekohtaisesti 35 - 50 dBuV:n jännitettä ja 50 prosentin taso kuvaa 28 - 35 dBuV:n jännitettä. On kuitenkin hyvä huomata, että eri digivastaanottimissa näkyvät signaalintaso -näytöt eivät ole keskenään vertailukelpoisia. Ne ovat kunkin laitevalmistajan näkemyksiä riittävän voimakkaasta signaalista.****************************************************************************************************
Textitys puuttuu tai ei synkronoidu äänen kanssa

Ylen kanavilla on Vanhempien digiboxien ominaisuus joka voi poistua päivittämällä boxi joko antennin tai netin kautta, mallista riippuen. Aivan varmasti vika korjaantuu ostamalla uudemman digiboxin jos vika johtuu vanhasta mallista.****************************************************************************************************
Säätilasta johtuvat ongelmat

Digi-tv-signaalin voimakkuuteen vaikuttavat myös sään ja vuodenaikojen vaihtelut. Signaalin voimakkuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi:
• vesi- ja lumisade
• lumi ja sen sulaminen
• järven jäätyminen ja jäiden lähtö
• puut lehdessä tai lehdettöminä (mahlan tuotanto)
• havupuut lumisina, märkinä tai kuivina
• sumu
• ns. radiokelit (katso lisää)
Vaikutus häviää, kun säässä tapahtuu muutos tai vuodenaika vaihtuu. On hyvä tiedostaa, että sään vaihtelu vaikuttaa signaalin etenemiseen. Kesällä signaalin taso on keskimäärin 3 desibeliä eli noin 30 prosenttia pienempi kuin talvella lehtipuiden vaikutuksesta johtuen.**********************************************************************************************************

Näin syntyy laadukas tv-kuva eli osatekijät, jotka vaikuttavat eniten television katselunautintoon.


Alla vanhaa tietoa televisioista vuodelta 2000

1. Valitse oikea televisio

Tärkeintä valintoja on kolme. Ensin on päätettävä, halutaanko kotiin plasma- vai lcd-tekniikalla varustettu taulutelevisio. Sen jälkeen ratkaisee se, onko käytössä rahaa kalliimpaan full hd-tekniikkaan vai halvempaan, matalaresoluutioiseen hd ready -laitteeseen.

Vähintään yhtä ratkaisevaa on televisioruudun koon valitseminen. Tavalliseen olohuoneeseen riittää useimmiten korkeintaan 42-tuumainen töllötin. Sitä suuremmat vaativat usein liian pitkä katseluetäisyyden. Kuluttajan kannattaa tosin muistaa, että täyden tarkkuuden näyttöä voi katsella lähempää kuin hd ready -näyttöä ilman, että katselukokemus kärsii.

2. Television sijoittaminen

Kun haluttu televisio on hankittu, on aika miettiä mihin se asetetaan. Monessa tapauksessa taulutelevisio lasketaan vanhan kuvaputkitelevision paikalle. Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä paras vaihtoehto, jos kriteerinä käytetään parasta mahdollista kuvanlaatua.

Wanhoja taulutelevisioita harvoin katsellaan yhtä läheltä kuin perinteistä kuvaputkitelevisiota. Jos katsoja oli liian lähellä kuvapaneelia, kuva pikselöityi eikä näyttänyt hyvältä. Kauempaa katsottuna kuva tarkentuu ja näyttää huomattavasti paremmalta.

Etäisyyttä muuttamalla voi itse todeta, milloin kuva näyttää rittävän tarkalta. Tavallisesti sopiva etäisyys on 3-4 metriä. Myös huoneen valaistus vaikuttaa siihen, miltä kuva näyttää.

Hyvä nyrkkisääntö ruudun sijoittelussa on se, että täysteräväpiirtonäytön etäisyys katsojasta olisi metreissä 1,5 kertaa paneelin koko. Tällöin etäisyys 46-tuumaisesta näytöstä olisi 1,75 metriä ja 55" olisi n. 2 metriä.

Full hd -näytön voi sijoittaa lähemmäs katsojaa kuin matalaresoluutioisen hd ready -television. Ongelmana saattaa ilmetä silloin, kun matalaresoluutioisella televisiolla katsotaan teräväpiirtoelokuvia, joiden kaikki yksityiskohdat tulevat parhaiten esille hieman lyhyemmällä katseluetäisyydellä. Ratkaisuna voi tällöin olla se, että teräväpiirtomateriaalia katsotaan videotykillä ja tv-ohjelmia taulutelevisiolla.

Nykyiset vuoden 2020 4 ja 8 x full HD töllöt eli 4K ja isommilla tarkkuuksilla varustetut tv-kuvat ovat niin tarkkoja ettet näe pixeleitä vaikka katsoisit tv tä 5cm päästä

3. Oikea katselukulma

Taulutelevision kuva näyttää parhaalta, kun sitä katsotaan suoraan edestä oikealta etäisyydeltä, etenkin jos käytössä on lcd-televisio. Uusien lcd-näyttöjen katselukulmaa on tosin saatu laajennettua selvästi siten, että televisiota voi katsella ilman kuvanlaadun heikkenemistä myös hieman sivummalta.

4. Huoneen valaistus

Jos käytössä on plasmatelevisio, huoneen valot kannattaa pimentää katselun ajaksi. Paras katselukokemus saadaan pimeässä huoneessa, jossa television takana on himmeä valonlähde.

5. Television asetukset

Useissa uusissa taulutelevisioissa on valmiita asetuksia, joiden tehtävänä on parantaa televisiokuvan laatua. Usein näiden asetusten käyttäminen ei suinkaan paranna kuvaa vaan voi aiheuttaa kuvaan katsojaa häiritseviä piirteitä. Kaikkia asetuksia kannattaa kuitenkin kokeilla, jotta oman maun mukainen paras katselukokemus saadaan aikaiseksi.

Nykytelevisioissa on paljon asetusvaihtoehtoja. Kontrasti kannattaa säätää niin, että tummin musta on mahdollisimman tumma ja vaalein valkoinen mahdollisimman vaalea. Erilaisiin säätöihin kannattaa perehtyä itsekin, mutta viisainta voi olla turvautua asiantuntijaan. Saatavilla on myös kuvan kalibrointiin tarkoitettuja dvd-levyjä, jotka opastavat käyttäjän mahdollisimman hyvään kuvanlaatuun. Näitä ovat muun muassa The Calibrator- ja Digital Video Essentials -nimiset dvd-levyt.

6. Kaapelointi

Kaapeleita löytyy moneen lähtöön. Halvinta ei kannata ostaa, sillä kaapelin laatu näkyy usein suoraan kuvanlaadussa.

Uusissa televisioissa on scart-liitännän ohella hdmi-liitäntä. Tällöin on viisainta käyttää hdmi-kaapelia, sillä se välittää kuvaa ja ääntä scartia laadukkaammin.

7. Ääni

Kuvan lisäksi katseluelämykseen tarvitaan ääni. Elokuvien katselun kannalta paras äänentoisto syntyy monikanavaisella kotiteatterijärjestelmällä. Tärkeintä on jälleen kerran katsoa mihin on varaa ja päättää, millaiseen tarkoitukseen kotiteatterijärjestelmää halutaan käyttää. Usein järjestelmää käytetään myös musiikin kuunteluun. Tällöin investointia ei kannata tehdä vain elokuvien ehdoilla.

Surround-ääni vaatii vähintään 5.1 -kanavaisen äänentoiston. Paras ja nautinnollisin lopputulos saadaan, jos käytössä on myös taakse keskelle sijoitettava kaiutin.

8. Kuvalähde

Huonosta kuvalähteestä ei saada huippukuvaa parhaankaan television ruudulle. Paras kuvalähde tukee luonnollisesti full hd -tasoista kuvaa. Hd-ohjelmia voi katsella esimerkiksi satelliittikanavista. Ensi vuoden aikana videovuokraamoihin hiljalleen lisää hd-elokuvia. Näitä filmejä voi katsella blu-ray- tai hd dvd -soittimella. Teräväpiirtokuvan miinuspuolena on se, että sitä tukevat dvd-soittimet ovat vielä kalliita.

Teräväpiirrosta pääsee nauttimaan myös uuden sukupolven pelikonsoleilla kuten Microsoftin Xbox 360:lla ja Sonyn Playstation 3:lla. Jälkimmäisessä on sisäänrakennettu teräväpiirtosoitin, Xbox 360:een sellaisen saa lisämaksusta.Tavallisten häiriöiden aikaansaamia muutoksia analogisessa TV kuvassa
****************************************************************************************************
Kaksi kipinävyötä

Kuvassa ilmenevät kaksi kipinävyötä aiheuttaa suurjännitejohto tai -laite. Häiriö esiintyy useimmiten kuivalla säällä ja pakkasella.****************************************************************************************************
Lumisade kuvassa

Kun television kuvassa on lumisadetta, se tarkoittaa että kuvasignaalin signaali/kohinasuhde on heikko. Tämä voi johtua joko siitä, että antennisignaali on liian heikko tai siinä on mukana liian paljon kohinaa. Käytännössä jos antennirasiasta tuleva kuva on lumisateinen, et pysty käytännössä sitä enää parantamaan antennirasian ja television välille asennettulla antennivahvistimella seuraavista syistä johtuen:

Antenniverkossa jos antennisignaali on kovasti heikko, niin siinä on jo mukana tuntuvasti koko antennisysteemin pohjakohinaa, joka vain vahvistuu samassa suhteessa kuin signaali missä vaan vahvistimessa jolla tälläistä kohinaista signaalia vahvistetaan.

Tyypillisen antennivahvistimen pohjakohina on samaa luokkaa television antennitulossa olevan vahvistimen kanssa, joten käytännössä samaa luokkaa oleva määrä kohinaa signaaliin lisääntyy vahvistettiin se sitten television antennisisääntulon automaattisessa signaalitasosäätimessä tai ulkoisessa vahvistimessa.

Käytännössä vahvistin pitää asentaa jos sellainen laitetaan ennen signaalia vaimentavaa kaapelia. Omakotitalon omassa antennisysteemissä: antennimastoon ja kerrostaloissa: yhteisantenniverkon antennirasian perään ainoastaan; jos on tarvetta jakaa signaali useammalle vastaanottimelle tai käyttää hyvin pitkää; (50-300m) antennikaapelia rasiasta vastaanottimeen.

Joissain tapauksissa kun käytetään hyvin epäherkkää televisiota ja antennirasiassa oleva signaalintaso on todellakin liian heikko (alle 60 dbuV) voi vahvistimen asentaminen parantaa kuvaa jonkin verran, takeita kristallinkirkkaasta kuvasta ei kuitenkaan ole.

Jos antennirasian signaali on yhteisanteeniverkossa liian heikko, niin oikea tapa on ottaa yhteyttä talonyhtiöön/kaapeliyhtiölle, ja kertoa että signaali on liian heikko. On heidän asiansa huolehtia siitä, että signaali on antennipistorasiassa riittävällä tasolla. Käytännössä tilanne yleensä korjaantuu siten, että taloyhtiö/kaapeliyhtö tilaa antennifirman miehet säätämään vahvistimet ja korjaimet talon antennikaapissa kohdalleen. Näin asian hoitumisesta on hyötyä kaikille.
****************************************************************************************************
Vinojuovainen kuva

Kuvan vinottainen juovikkuus johtuu lähistöllä olevasta radiolähettimestä tai viallisesta värähtelevästä vahvistimesta. Häiriö ilmenee värillisenä jos häiriö osuu kanavan värialueelle. Tällainen häiriö voi aiheutua esimerkiksi radioamatöörin, poliisin tai lennonjohdon laitteista silloin kun ne ovat lähellä vastaanotinta.****************************************************************************************************
Kipinöitä kuvassa

Sähkökoneet, -kojeet tai moottoriajoneuvot saattavat aiheuttaa kuvaan kipinöitä. Jääkaappien, pakastimien ja lämmityspattereiden termostaatit sekä kytkimet voivat aiheuttaa toistuvia hetkellisiä kipinähäiriöitä kun laitteet käynnistyvät ja pysähtyvät.****************************************************************************************************
Sälekaihdin

Samalla kanavalla toimiva tv-asema aiheuttaa häiriön, joka esiintyy usein syksyisin ja keväisin säätilassa tapahtuvien muutosten aikana. Häiriöitä aiheuttavat asemat ovat usein jopa satojen kilometrien päässä. Häiriö saattaa esiintyä usean päivän ajan ja se poistuu itsestään****************************************************************************************************
Täydellisessä maailmassa...
TÄSTÄ DIGITAN SIVUILLE


Jatkossa asiasivuja tulee lisää kiireiden laadusta ja suuruudesta riippuen :=)
Alkuun      Päivitetty 17.03.2020
Edellinen