Kertomus sähköpyörän ostamisesta ja varustelusta.
eBiken ostaminen
Ouluun Orbea 🚲
Valot   Akku
Ajot Renkaat
Mittari Huolto
Errors Edut

Kertomus sähköpyörän hankinnasta syksyllä 2020

🚲 iwoc

Ostin itselleni Orbea Gain sähköpolkupyörän synttärilahjaksi

Kertoilen kauan eläneestä ja vihdoin toteutuneesta haaveestani hankkia sähköavusteinen polkupyörä sekä sen varustamisesta itselleni sopivaksi.

Olin elätellyt jo muutamia vuosia toiveita saada hankituksi jonkinmoisen sähköavusteisen polkupyörän ja vuonna 2020 kesällä aloin tehdä haaveestani totta.

Säästin tarkoitusta varten rahaa käteisostoa varten ja samalla tutustuin valikoimiin sekä Suomalaisten että ulkomaalaisten hyvämaineisien polkupyöräliikkeiden sähköpyörä tarjontaan.

Huh hei ja hellurei, tarjontaa oli huikean paljon ja samalla saatavuus oli melkein nolla, merkkejä on paljon enemmän kuin autonvalmistajilla saatavilla ja malleja useissa pyörämerkeissä kymmenittäin.

Tajusin etten millään pystyisi vertailemaan kaikkia merkkejä saati heillä olevia malleja toisiinsa ja otinkin heti aluksi toisenlaisen lähestymistavan sopivan cykkelin löytämiseksi

Tutkin aikani eri pyöräliikkeiden oppaita ja päädyin samaan kuin moni muukin eli etsimään sähköpyörää sen todennäköisen enimmän käyttötarkoituksen
mukaan joka minulla tietysti oli maantiet ja ajot kevyen liikenteen väylillä kaupungissa ja maaseudulla.

Päädyin vertailussani siistin näköiseen, kevyeen, 9 vaihteiseen, alumiinirunkoiseen, takamoottorilla varustettuun, sleepertyyliseen Espanjalaiseen Orbea Gain pyörään joka on saanut kansainvälistä huomiota keveydestään sekä mm. hinta/laatusuhteestaan ja palkittu Suomessa vuoden pyöräksi 2019.

Miksi juuri Espanjalainen Orbea?
Orbealla oli yksinoikeus käyttää ebikemotion X35-järjestelmää vuoden ajan ennen kuin moottoria voitiin käyttää millään muulla kuin Orbea-pyörämerkillä.
Orbea ja ebikemotion ovat espanjalaisia - Mahle osti eBikemotionin syksyllä 2018.
Orbealla oli siis eniten kokemusta X35-alustasta joten olivat selvittäneet puutteet parhaiten

Pidän erittäin hyvänä puolena sitä että akku on piilotettu etu viistoputken sisälle joten voro ei sitä pysty noin vain nappaamaan mukaansa. Toinen hyvä puoli ratkaisussa on että pyörä näyttää tavalliselta munamankelilta eikä kiinnitä liikaa huomiota. Kolmas hyvä puoli ratkaisussa on että sykkeliä tulee säilytettyä aina lämpimissä sisätiloissa joten ruoste ei ala niin helposti vaivaamaan arkoja osia.

Aloin siis metsästämääm tiettyä pyörämerkkiä ja mallia (Orbea Gain F40) Suomesta ja soitin Turkuun koeajon merkeissä Bikeshop nimiseen liikkeeseen joka sijaitsi myös lähellä Orbean maahantuojaliikettä. Huntteriinkin soitin mutta suhtautuivat nuivasti koeajomahdollisuuteen. Heinäkuun iltapäivänä ajelin siis kamun kanssa Bikeshop kaupan parkkipaikalle. Iltapäivä Turussa oli kaunis, ilma kuulaan seesteinen, tuuleton ja raikas.

Astelimme takaoven portaat ylös korkealuokkaiseen pyöräkauppaan. VIBE                                 ← Kuva suurenee hiiri päällä.

Uusin Orbean kaupunki/gravel malli on Orbea Vibe ja valitettavasti se oli loppuunmyyty. Harkitsin myös tätä siistiä vaihtoehtoa.

Hintaa oli muutaman satasen enemmän kuin Gain mallilla johtuen mm. kaikkien vaijerien viemisestä piilossa ohjaustangon sisällä ja muualla.

Kauaa ei nokka tuhissut kun sainkin koeajettavaksi Orbea Gain F40 pyörän ja suunnistin pyörätietä pitkin ylämäkeen. Ajelin useita kilometriä eteenpäin ja tunnustelin sekä tutkin pyörän ominaisuuksia, vaihdoin vaihteita isommalle ja pienemmälle sekä säätelin tehostuksen määriä edestakaisin.

Miellyin heti kyseiseen pyörään vaikka takana oli 300km automatka Seinäjoelta Turkuun, kevytkulkuinen ja sievä pyörä tuumasin ajolta tullessani ja aloin tinkimään hintaa alaspäin. No eivät pudottaneet latin latia joten tuumasin mielessäni: OK ja ajellaampa kotiin toiset 300km.

Noin viikon päästä Heinäkuussa 2020 tiesin jo tarjonnan ja hinnat maailmalla. Mutta mutta; koot, värit ja mallit olivat loppuneet tyystin ja tarjontakin väheni viikko viikolta. Kunnes eräänä marraskuun alun päivinä 2020 tuli 1 kpl M-kokoa myyntiin Saksan Bikester.fi liikkeessä.

Syntymäpäiviini oli vajaa 2 viikkoa aikaa joten siltä istumalta painoin tilaa nappia vihreän M-koon Orbea Gain F40 kohdalta ja jäin odottelemaan pyörääni kotiutuvaksi. Se tulikin kotiini kannettuna noin 5ssä päivässä ja otin sen paketista saman tien.

Paketti saapunut

Paketti saapui 16.11.2020 ja alan sitä avaamaan.

Paketista löytyi polkupyörä kovin puutteellisilla varusteilla

Paketista löytyi polkupyörä kovin puutteellisilla varusteilla. Puuttui: melkein kaikki.

Siispä laittamaan polkimet ja muutakin varustetta kiinni

Siispä laittamaan polkimet ja muutakin varustetta kiinni.

Takalokasuojan asentaminen vaatii takapyörän irrottamisen

Aiemmin ostamani etu ja takalokasuojan asentaminen vaatii pyörän irrottamisen, etulokari jo paikoillaan. Vaihdoin haarukan läpivientiin rosteripultin.

Nyt on molemmat ennalta ostamani lokasuojat kiinni

Nyt on molemmat ennalta ostamani lokasuojat kiinni, laitoin myös aiemmin ostamani takavalon kiinni istuinpylvääseen.

Viikon päästä tuli pyörään sopiva tarakka

Viikon päästä tuli pyörään sopiva tarakka jonka asensin paikoilleen. Takaheijastin, soittokello ja kirstuksen luja titaani-komposiitti U-lukko jossa rälläkkälaikan tuho. ( Anglegrinder Protected )

Juomapullo teline kiinni

Juomapullo teline kiinni, kokeilin myös sivulaukkua jonka otin pois sen haistua kovasti homeelta. Valot ja virtalähde hakevat paikkaansa.

Akku sijaitsee siis rungon sisällä. Suojassa sateelta ja piilossa katseilta.

Suuren homeisen sivulaukkuni tilalle tällainen

Wanhan homeisen 35 L sivulaukkuni tilalle haaveilen tällaista matalaa ohutta leveämpää 12 L laukkua jonne mahtuisi päivän kahden reissuilleni:
2 laturia, vähän evästä ja juomaa sekä paljon pientä tarpeellista.
MouseOver: Sama laukku piilopuolelta, eikä ollut kovin kalliskaan.

Seisontatuki on kätevä ja tarpeellinen että saat pyörän pysymään pystyssä sivutuella

Seisontatuki on kätevä ja tarpeellinen että saat pyörän pysymään pystyssä sivutuella.

Lukkopolkimet joissa toisella puolella normi flat poljin

Shimano SPD PDEH 500 yhdistelmä polkimet hankin myös. Pidemmille retkille lukkopuolet jotka löytyvät helposti koska ovat aina takana.
MouseOver: Lyhyillä reissuilla Flat puolelle joka kääntyy aina eteen sovitan tennaria.

Red Cycling Products Cross IV kengät, black EU 43)

Red Cycling Products Cross IV kengät, black EU 43)
Pidemmille yli 50km retkille lukkopuolelle lukkokengät joilla voi myös kävellä.

Käsien otteen vaihtamiseksi laitoin ohjaustankoon nousu/pystykahvat

Käsien otteen vaihtamiseksi laitoin ohjaustankoon säädettävät nousu / pystykahvat.

ajoasento on vieläkin makaava

Koska ajoasento on vieläkin makaava ja rasittaa käsiä sekä ranteita lisäsin apukahvat joita piti asetella monta kertaa että tulivat oikeaan asentoon. Laitoin myös kännytelineen sekä peilin ohjaustankoon. Turvaviiri myös tarpeellinen.

Peili ei tahtonut pysyä paikoillaan HOMMASIN MYÖS 11BAR JALKAPUMPUN Puuilosta 3€

Vanha peili ei tahtonut pysyä paikoillaan joten litistin hieman rosteri nyloc mutteria viilapenkissä. Presta venttiilihatut ja juurimutterit myös kiinni.
Hankin myös 11 bar jalkapumpun koska wanhalla sähköpumpullani vei 10 min. kovettaa rengasta.
Puuilosta 3 € peili varsineen, peilissä huono letkuinen ja hutera varsi jolla ei tee mitään. Sensijaan peiliä voit hyödyntää. Alumiinikiinnike apukahvassa ja alumiinivarsi. Ei värise peilin kuva ja saat siitä paljon informaatiota . . .

Peili

Oma modaamani peili asennettuna apukahvaan. Malli on ei suurentava siis suora peililasi. Apukahvat tangon päissä ja istuin siirretty niin taakse kuin mahdollista ettei käsille tule niin paljon painoa. Nyt on hyvä eikä kädet puudu enää.

Kypärä

Kypärä on oltava. Omassani on lisäksi kypärävalo + laadukkaat ladattavat ja suurikapasiteettiset Li-ion akut.
Kestää 5-6 tuntia ajella pilkkopimeällä keskimmäisellä teholla.

3 lukkoa ei ole liiottelua

3 lukkoa ei ole liiottelua. Yksi näistä hälyttävä ja päästää korviasärkevän metelin jos joku kajoaa pyörään.

Tällä hetkellä (5.5.2021) pyörän tehojen säätö iWoc Trio säätimestä ei toimi. Sjoella kukaan ei osaa/halua korjata pyörääni.
Myyjäliike vastasi 8.5 ja pyysi lisäaikaa. Vaikka myyntipuoli toimii salaman nopeasti niin huolto ja takuu eivät niin nopeaan.

ebikemotion x35 iwoc trio c ant+

Ebikemotion x35 Iwoc Trio C Ant+ löytyi Sveitsistä stdistribution.ch nimisestä firmasta yhteensä 128€ n hintaan. (82.05 CHF + 52,18€ tulli)
Tullimaksu (52,18€) piti siis maksaa myös lisäksi koska Sveitsi ei ole EUn eikä ETAn vaan Schengen ja EFTA jäsen.
Huolto ja korjaus tehtiin Orbean jälleenmyyjällä Kokkolassa Lybäcllä Ma. 4.6. Perjantaina 18.6.2021 tuli Bikesteriltä @mailia.

Myyjäliike Bikester.fi korvasi kaikki hieman alle 300€ kuluni ihan sentilleen kuittieni ja laskun mukaisesti joten olenkin hyvin tyytyväinen Saksalaisliikkeen palveluun sekä yllättynyt takuun hyvästä toimivuudesta. 💗 😀 😊 😍 😎

Eniten sähköpyörän ostamisessa on ruvennut harmittamaan se vaikka klisee onkin etten ostanut sähköpyörää jo silloin kun ekat tulivat markkinoille eli jo ennemmin.

Klarfit Companion Travel polkupyörän perävaunu tuli hankittavaksi

Klarfit Companion Travel polkupyörän perävaunu tuli hankittavaksi että saan vietyä sähköperämoottoria ja 25kg akkua veneelle. Kantavuus 40kg.
MouseOver: Kätevä laite koska tästä saa vilauksessa tehtyä myös 60kg taaran käsikärryn. Kiinnitysosa nostetaan vain pystyyn. Asensin myös punaiset takavalot.

Klarfit Companion Travel koottuna

Klarfit Companion Travel polkupyörän perävaunu koottuna. Alla on käännettävä seisontatuki. Painoa 7 kiloa joka puolet kevyempi kuin Bilteman peräkärry.
MouseOver: 2m pitkät hihnat ja 4kpl heijastimia tuli mukana. Pyörät helppo irrottaa pikakiinnityksen ansiosta.


Kärry tositoimissa. Eurobox siipimuttereilla kiinni. Valot + heijastimet myös pinnoissa. Kokonaispainoa kärryllä, Euroboxilla, akulla ja perämoottorilla 41kg.

Tyhjäpainoltaan 78 kilon asuntovaunu ebiken perään :) ja ainoastaan 8500€, elikkä vaunu on ominaisuuksiinsa verrattuna halapa ku makkara verrattuna tällaiseen josta puuttuu aurinkopaneelit ja paljon muutakin mutta on soipa peli 40kg akun + moottorin kuljetukseen 10 km/ilta
Johan olisin tuon halunnutkin mutta kun vaunukiinnite paikkani on taka-akselissa.
Kamu vetää tyhjäpainoltaan 50kg perävaunua 1900cm 'pikkujammu' pyörällään . . .

iWoc Trio Remote Round mekaanisesti rikki joten su. aamulla aikaisin herätessäni ja kun ei ollut vielä +30C helle sisällä, nostin sykkelin telineeseen, purin pyörän etupään, otin vanhan johdon pois ja asensin uuden osan paikoilleen.

Taas (6.6.2022) pyörän tehojen säätö iWoc Trio säätimestä mekaanisesti rikki portaissa kompuroinnin vuoksi. Seinäjoella kukaan ei osaa korjata pyörääni.
Nimeltä mainitsemattomassa vanhimmassa pyörähuollossa Seinäjoella pyöräkorjaaja kertoili viime kesänä sinne soitettuani etteivät ole kuulleetkaan Mahlen tekemistä ebikeistä.
Sanoi senkin etteivät osaa korjata pyörääni ja kielsivät tuomasta pyörää korjattavaksi. Tunsin suurta myötähäpeää tällaisesta puheesta ja sanoin että opetelkaa.
Joten korjasin sen itse. Säästin 250km ajot Kokkolaan ja takaisin, 5-6 tuntia työaikaani sekä pyöräliikkeen palkat.
Tilasin osan Irlannista 75€n kokonaishinnalla johon sisältyi postikulut Lkbikes firmasta ja maasta joka EUn jäsen.
Osa jäi jumiin yli 3 viikoksi Lontooseen Heathtrowin lentoaseman tulliin ja saapui vasta 1.7.22.
Vaihdoin osan nopeammin su. 3.7 kuin Lybäc eli runsaassa puolessa tunnissa. Tekisi mieli koteloida se rautahäkkiin, senverran heikko on osa.
Olisi näköjään taipumuksia pyöränkin korjaajaksi koska iWoc Trio tuli kuntoon kertalaakista

JBL Tune 125W

JBL Tune 125W. Osin suomennettu ohje. Jos tarvitset niin tallenna kuva. ->

Linkit

Li-ion akkutietoa | Moottoritietoa | Sähköpyörän huolto | Kuvia retkistäni | Siltojen avajaiset
Pyöräilyn historiaa | Pyöräilyä ennenwanhaan | Pyöräilijän Liikennesäännöt | Fillariforum
Sähköpyörä sivuja ladattu 7113 kertaa 9.4.2021 lähtien | Updated at more Mobile friendly: 30-09-2022 | © sivustot.net